Jongeren ontwikkelen iPad-app voor KMSKA

Jongbloed!, de jongerencrew van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), ontwikkelde tijdens een zomerstage een speelse iPad-app bij de tentoonstelling 'De Modernen. Rondom Permeke'. Hiermee willen de jongeren de collectie van het museum op een aantrekkelijke manier ontsluiten.

In augustus ging Jongbloed! op zomerkamp naar Sint-Martens-Latem, waar Constant Permeke, Gust De Smet en Frits Van den Berghe woonden en werkten. Bedoeling was zoveel mogelijk informatie over deze kunstenaars en hun tijdgenoten op te steken en deze kennis met andere jongeren te delen. Tijdens hun verblijf in Villa DD van het Museum Dhondt-Dhaenens groeide het idee om dit in een iPad-applicatie te gieten. Het resultaat is een speelse en gevarieerde “alternatieve bezoekersgids”, zoals de jongeren het zelf noemen.

Met de iPad kunnen de bezoekers de tentoonstelling ontdekken via tien kunstenaars, die belicht worden vanuit een optiek die de Jongbloed!ers bijzonder interesseerde. Een filmpje belicht de biografie van Gust De Smet, waarbij een jongere een onbevangen gesprek voert met de conciërge van het Gust De Smetmuseum, die de kunstenaar persoonlijk nog heeft gekend. De focus bij Tytgat ligt op het dromerige en het poëtische. Met de schudfunctie van de iPad kan je zelf een gedicht samenstellen. Het liggende naakt van Philibert Cockx is de aanleiding voor een nadere studie van swingende sensuele Venussen. De geblokte stijl van de houtsnedes van Masereel ervaar je pas goed wanneer je een moeilijke puzzel moet samenstellen.

De iPad met de app Rondom Permeke kan gratis ontleend worden in de tentoonstelling. U kan de applicatie ook thuis gratis downloaden vanuit de App Store op je iPad.

Jongbloed! is de jongerencrew van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en bestaat uit een groep enthousiaste jongeren tussen 16  en 24 jaar. Jongbloed! organiseert activiteiten voor leeftijdsgenoten: nocturnes specifiek voor deze doelgroep, creatieve atelierprojecten en guerilla-acties. Ze geven ook advies aan het museum, o.a. over de verbouwing.

Een korte film op de blog van het museum geeft een goed idee van de app:

Bron: KMSKA

faro