Hoe belangrijk is de buurt? Tijdschrift faro analyseert het enorme potentieel van de buurt

De revolte van 1968 in Leuven © Universiteitsarchief KU Leuven. Coverbeeld maartnummer faro.

‘Onder de kerktoren’ blijkt sexy. De initiatieven die in de buurt ontstaan, worden opgepikt en gedragen door grote groepen van de bevolking, zijn niet meer op een hand te tellen. Denk aan mensen die samen tuinieren, feestelijke optochten organiseren, zich verenigen in buurtcomités enzovoort. Ook in de erfgoedsector wordt dit lokale niveau – de nabijheid – steeds belangrijker.

In het lentenummer van faro diepen we in een uitgebreid themadossier de relatie tussen ‘de buurt’ en de erfgoedsector uit. Waarom vinden mensen hun buurt zo belangrijk? En hoe komt het dat ze zich ermee verbinden, en hoe? Daarbij hebben we aandacht voor gezaghebbende stemmen, interessante en representatieve voorbeelden uit de erfgoedsector (met raakvlakken met onder meer onderwijs en sociaal-cultureel werk). Ten slotte bekijken we ook hoe het staat met de cultuurparticipatie in de ‘Zone 30’ (en kleinere zones als Zone 10 en 20).

Daarnaast komen er in dit lentenummer ook nog andere onderwerpen aan bod:

  • Een verslag van de aanloop naar het veelzijdige en gevoelige tentoonstellingsproject Het Kamp van Lokeren 1944-1947, een artikel van de Lokerse museumconservator Leen Heyvaert en archivaris Nico Van Campenhout.
  • Olga Van Oost (sectorcoördinator musea van FARO) gaat op bezoek in het Historisches Museum Frankfurt en spreekt er met participatie-expert Angela Janelli. We blikken tevens vooruit naar het nieuwe FARO-traject Expeditie Participatie.
  • Roel Daenen brengt verslag uit van het jongste Groot Onderhoud, het jaarlijkse sectorevenement van FARO. Dat stond in het teken van duurzaamheid. Naar aanleiding daarvan worden de artikels in faro voortaan gelabeld met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN.
  • Eve Van Dael (FARO) bericht over de voortgang van de revolutionaire RE-ORG-methodiek in ons land.
  • 2018 is ook het jaar waarin wereldwijd ‘Mei ’68’ wordt herdacht. In dit nummer zoomen we in op de erfgoedinitiatieven in Brussel en Leuven. Wat blijkt? Een aantal van die initiatieven hebben staartjes die tot vandaag doorlopen.
  • Recent werd de klompencultuur toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Reden genoeg om deze bijzondere vorm van erfgoed tegen het licht te houden.
  • Een verjaardag die quasi geruisloos is voorbijgegaan is de herdenking van de befaamde Belgica-expeditie van Adrien de Gerlache. In faro gaan we op zoek naar het verhaal en het bijhorende bronnenmateriaal.
  • Ten slotte zijn er onze twee vaste rubrieken: Pinfo en Ten Voeten Uit, met de stadsarchivaris van Herentals, Geerd De Ceulaerde.

Lees faro online via ISSUU:

faro?

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Het verschijnt viermaal per jaar (maart, juni, september en december), telt gemiddeld 64 pagina’s en richt zich tot het brede cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen (archieven, bewaarbibliotheken, documentatiecentra, erfgoedcellen, erfgoedverenigingen, musea, sector volkscultuur …) en iedereen die van ver of nabij daarmee te maken heeft (overheden, pers, media, bibliotheken, scholen …).

faro bestellen doet u online of op het telefoonnummer 02 213 10 64. Losse nummers kosten 8 euro, een jaarabonnement (vier nummers) 25 euro. Het tijdschrift wordt ook verkocht via 30 (betere) boekhandels in Vlaanderen en Brussel.

Foto: De revolte van 1968 in Leuven © Universiteitsarchief KU Leuven. Coverbeeld maartnummer faro.

faro