FARO wint de Doofvriendelijk Vlaanderen Award 2020

Prijsuitreiking Doofvriendelijk Vlaanderen Award 2020 © Tine Bulcaen, Doof Vlaanderen vzw

Vandaag reikte Doof Vlaanderen vzw de Doofvriendelijk Vlaanderen Award 2020 uit. Die ging dit jaar naar FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, met de ErfgoedApp. Dat is een gratis toepassing die onder andere museumbezoeken inclusiever maakt voor doven en slechthorenden. De award werd uitgereikt in de Leuvense Universiteitsbibliotheek, naar aanleiding van een nieuwe tour. Daarvoor wordt de ErfgoedApp gebruikt als VGT-vriendelijk alternatief voor klassieke audiogidsen.

De Doofvriendelijk Vlaanderen Award is een prijs voor inspirerende initiatieven die rekening houden met de specifieke noden van (dove) Vlaamse gebarentaligen. Doof Vlaanderen vzw wil met deze prijs de inspanningen van de initiatiefnemers waarderen, alsook Vlaamse Gebarentaal (VGT) in de kijker zetten en een brug slaan tussen horende en dove personen. De prijsuitreiking voor de award van 2020 kon omwille van de COVID-19-maatregelen die het afgelopen jaar van kracht waren, nu pas plaatsvinden. 

Naar jaarlijkse gewoonte konden personen en organisaties genomineerd worden voor de prijs. De jury koos FARO, het Vlaamse steunpunt voor de roerend en immaterieel cultureel-erfgoedsector. FARO ontwikkelde de ErfgoedApp en stelt die gratis ter beschikking aan cultuurinstellingen. Dove en slechthorende bezoekers kunnen de app op hun eigen toestel downloaden om in verschillende musea informatie over de tentoongestelde kunstwerken te zien in VGT. Blinde en slechtziende personen kunnen dan weer beroep doen op de voice-overfunctie van de app.

Helga Stevens, directeur van Doof Vlaanderen vzw, overhandigde de award aan Olga Van Oost, directeur van FARO. “De app is een innovatief en bewonderenswaardig initiatief”, aldus Helga Stevens. “De jury selecteerde de ErfgoedApp, omdat die zowel laagdrempelig als gebruiksvriendelijk is voor organisaties en gebruikers in tegenstelling tot andere systemen die vaak duur en complex zijn.”  

Doof Vlaanderen wil andere musea en instellingen aanmoedigen om in navolging van de Universiteitsbibliotheek rondleidingen in VGT te voorzien voor gebarentaligen. Olga Van Oost: “Deze award is een belangrijke erkenning voor ons werk, en een uitnodiging aan de cultureel-erfgoedsector om werk te maken van een uitgesproken inclusieve werking.”

Foto: Prijsuitreiking Doofvriendelijk Vlaanderen Award 2020 © Tine Bulcaen, Doof Vlaanderen vzw

faro
Vrije tags
erfgoedapp