Educatieve toolkit en online spel voor Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

Onlinegame “Speurtocht naar cultureel erfgoed”

De Europese Commissie lanceert een toolkit voor leraren in alle 24 officiële talen van de EU. De doelgroep van de toolkit zijn leraren en leerlingen van de lagere en secundaire school (leeftijd 10-15 jaar). De toolkit helpt leerkrachten om bij lessen en klasgesprekken jongeren spelenderwijs kennis te laten maken met het rijke en diverse culturele erfgoed van Europa.

Gedeeld erfgoed

Het cultureel erfgoed van Europa, de gloednieuwe toolkit voor leerkrachten, richt zich op een beter begrip van cultureel erfgoed, zowel in de directe lokale gemeenschap als in een Europese context. Door leerlingen te helpen hun cultureel erfgoed te waarderen en te koesteren, kunnen ze de diversiteit ervan ontdekken en een interculturele dialoog opstarten over hetgeen we gemeenschappelijk hebben. Kinderen en jongeren bewust maken van de waarde van ons gedeelde erfgoed is een hoofddoelstelling van het Europees Jaar en een voorwaarde voor het behoud van het Europese culturele erfgoed.

De toolkit is bedoeld om docenten actief in diverse vormen van onderwijs en in verschillende vakken te helpen bij het introduceren en bespreken van cultureel erfgoed in de klas en daarbuiten. Leerlingen van tien tot en met vijftien jaar kunnen op allerlei manieren aan de slag gaan met het materiaal. De speelse en boeiende activiteiten zijn een uitnodiging om na te denken over de volgende vragen: wat is cultureel erfgoed en waarom is het belangrijk om het te koesteren en te behouden? Wat is het culturele erfgoed van Europa en waarom wordt het gedeeld over nationale grenzen heen? Relevante bronnen en thema’s worden aangereikt voor projecten om jongeren te laten kennismaken met cultureel erfgoed in Europa en hun betrokkenheid bij dit erfgoed te bevorderen. Het is ook bedoeld om het gevoel te versterken van deel uit te maken van een Europese familie. 

Online spel

Het online spel Speurtocht naar cultureel erfgoed is toegesneden op studenten tussen 10 en 12 jaar en tussen 13 en 15 jaar. De game laat jongeren kennismaken met het Europees cultureel erfgoed en zorgt voor gespreksstof. Jongeren kunnen de game spelen met twee of in groepjes, met de leerkracht als begeleider. 

U kunt de toolkit en het online spel downloaden via de EYCH-website.

Bron: Departement CJM

faro