Documentatieteam Kazerne Dossin wint Erfgoedprijs provincie Antwerpen

Beeldbank Kazerne Dossin

De Erfgoedprijs 2017 werd woensdag uitgereikt in het Antwerpse Bernarduscentrum. Het documentatieteam van de Mechelse Kazerne Dossin haalde het voor de andere twee genomineerden: Marin Menu, voormalig restaurator, curator, onderzoeker en projectleider bij het Karrenmuseum Essen, en het vrijwilligersteam Archief en Erfgoedwerking Bornem.

Het juryrapport was zeer lovend voor het documentatieteam, en dan vooral voor het project 'Geef ze een gezicht', een langlopend project dat aan bijna 26.000 gedeporteerden naar de concentratiekampen tijdens Wereldoorlog II – Joden, Roma en Sinti – letterlijk een gezicht teruggeeft, sinds 2017 ook digitaal via de beeldbank. Geïnitieerd in 2005 onder Ward Adriaens, de voormalige directeur van het Joods Museum van Deportatie en Verzet, kwam de coördinatie van het project achtereenvolgens in handen van Patricia Ramet, Laurence Schram en Dorien Styven.

Team Kazerne Dossin

Met het Kazerne Dossin-documentatieteam werd jarenlang gewerkt om iedere naam op de gedeporteerdenlijsten, en ieder slachtoffer van de vervolgingen op te sporen, en opnieuw hun waardig gelaat terug te schenken. Nog ieder jaar worden honderden portretten teruggevonden. “Dit project is maatschappelijk van een brede, universele relevantie. Het overstijgt de grenzen van deze provincie, van Vlaanderen, België en Europa. Het is in de eerste plaats een troostende inzet voor de nabestaanden; tevens een engagement naar lerende groepen: de scholen, maar ook de politie en militaire gelederen, de socioculturele verenigingen, de vele jongerenwerkingen … en ten slotte een permanent instrument van commemoratie en respectvolle herdenking”, aldus de jury.

Andere genomineerden

Marin Menu
Vrijwilligers Bornem

Op de lijst met genomineerden voor de Erfgoedprijs 2017 stond dit jaar ook Marin Menu, van 2006 tot 2016 als restaurator, conservator, onderzoeker en projectleider een drijvende kracht van het Karrenmuseum in Essen. Ondertussen nam hij een nieuwe uitdaging aan. Vooral zijn diepgaande onderzoeken over de historische land- & tuinbouwkarren, handels- en dienstvoertuigen en rijtuigen in gans Vlaanderen, met gedetailleerde beschrijvingen van de voertuigen, hun beschilderingen en de ontwikkelde typologieën, maakten indruk op de jury.

Ook genomineerd waren de vrijwilligers van het Archief en Erfgoedwerking Bornem, o.l.v. Gert Van Kerckhoven. Sinds 2012 zijn ze als vrijwilliger enthousiast aan de slag in de Abdij van Bornem. Ze realiseerden er de inventarisatie en verhuis van het vele erfgoed uit de Abdij van Bornem, een operatie die gecoördineerd werd vanuit Archief en Erfgoedwerking Bornem o.l.v. Gert Van Kerckhoven.

Foto's:

  • Beeldbank 'Geef ze een gezicht'
  • Het Documentatieteam o.l.v. Dorien Styven © Kazerne Dossin.
  • Marin Menu aan het werk in het Karrenmuseum Essen
  • Vrijwilligers aan het werk in de Abdij van Bornem
faro