Diepgeworteld, breedvertakt: Groot Onderhoud 2020 zet lokale en bovenlokale erfgoedwerking centraal

Deelnemers aan het Groot Onderhoud. Foto: FARO, fotograaf: Jonathan Sommereyns

Op dinsdag 1 december 2020 blaast de cultureel-erfgoedsector digitaal verzamelen voor de 10e editie van het Groot Onderhoud. Dit jaar houden we de lokale en bovenlokale erfgoedwerking tegen het licht. 

Lijkt dat thema een ver-van-uw-bedshow? Weet dan dat het lokale niveau al een tijd aan belang wint, ook in de erfgoedsector. Daarnaast duikt het begrip ‘bovenlokaal’ almaar vaker op. Achter deze ambtelijke term schuilt een enorme rijkdom aan erfgoedpraktijken. Denk maar aan de dynamiek van regionale musea, archieven en erfgoedcellen, aan grote instellingen die met buurten of lokale gemeenschappen aan de slag gaan en aan gemeentebesturen die samenwerken rond collectiezorg. Maar evengoed aan vrijwilligersinitiatieven met een impact die de gemeentegrens ver overschrijdt. Wat al deze initiatieven met elkaar gemeen hebben, is dat zij vaak lokaal zijn geworteld én sterk zijn vernetwerkt op regionaal, Vlaams tot zelfs internationaal niveau.

Mogelijkheden, kansen en uitdagingen

Tijdens deze editie verkennen we samen met u de vele mogelijkheden en kansen, maar ook de uitdagingen van een erfgoedwerking op het lokale en bovenlokale niveau. Wat houdt die term ‘bovenlokaal’ in? Hoe vullen we een werking op bovenlokale schaal in? Onder het motto ‘diepgeworteld, breedvertakt,’ brengen we u een staalkaart aan perspectieven.
 
Benieuwd naar wat dit kan betekenen voor uw organisatie? Kom dan op 1 december 2020 met ons meedenken en discussiëren. Meer informatie volgt binnenkort via de FARO-website en -nieuwsbrief. Houdt u de datum alvast vrij in uw agenda!

Het Groot Onderhoud is de jaarlijkse netwerk- en denkdag van en voor de cultureel-erfgoedsector, georganiseerd en gecoördineerd door FARO in samenwerking met de Adviescommissie Cultureel Erfgoed en met de steun van het Departement CJM. In 2020 vindt de 10e editie van het evenement plaats. U vindt de foto-, film- en tekstverslagen van de negen voorgaande edities op www.hetgrootonderhoud.be

 

Faro