De Erfgoedwijzer: één adres voor al uw vragen
Hoe bewaar, verpak en transporteer ik collectiestukken op een zo veilig mogelijke manier? Hoe schrijf ik een collectie-, een diversiteits- of een calamiteitenplan? Hoe bepaal ik welke competenties mijn organisatie nodig heeft? En waarom zou ik inzetten op een goed uitgebouwde gidsen- of jongerenwerking, een degelijk persbeleid of een kwaliteitsvol netwerk?
Het antwoord op deze en tal van andere vragen vindt u voortaan in FARO’s gloednieuwe Erfgoedwijzer. De voorbije maanden scherpten de FARO-medewerkers hun geesten en pennen. Al hun kennis, terreinervaring en kunde is nu in een gebruiksvriendelijk instrument vervat, de Erfgoedwijzer. Helder geformuleerd en praktisch van opzet. Ontdek de Erfgoedwijzer op http://erfgoedwijzer.be of via de website van FARO.
Zes categorieën
Ook u heeft ongetwijfeld geregeld vragen bij uw werkzaamheden. In zes categorieën wijst de Erfgoedwijzer u de weg naar praktische stappenplannen, bruikbare tips, direct inzetbare instrumenten en aanbevelingen. We bieden antwoord op tal van vragen, rechtstreeks afkomstig uit uw dagelijkse erfgoedpraktijk.
In Erfgoed beheren zoomen we in op het erfgoed zelf en de erfgoedcollecties waarvoor u zorg draagt.
Van planning en concept tot inrichting en beveiliging: in Bouwen en inrichten gidsen we u door de diverse thema’s die verband houden met de infrastructuur waarin u dagelijks aan de slag bent.
Ook uw erfgoedinstelling kan meer halen uit pers- of mediarelaties, op voorwaarde dat u rekening houdt met een aantal eenvoudige regels. Welke dat precies zijn, verneemt u in Communiceren en promoten. Nog in dit hoofdstuk maken we u wegwijs in het gebruik van de ErfgoedApp.
Geen cultureel-erfgoedwerk zonder een goede planning. Hoe u dat precies aanpakt, leest u in Organiseren en plannen.
Bezoekers van 0 tot 100 jaar meenemen in uw erfgoedorganisatie? Dat kan! Al vragen verschillende levensfasen en -situaties wel om een specifieke aanpak. In Werken met publiek verneemt u hoe u dat best aanpakt en hoe u uw aanbod toegankelijk maakt voor uw bezoekers.
In Onderzoeken ten slotte, delen we informatie uit een aantal lopende en voorbije onderzoeken. De onderzoeksresultaten en -inzichten helpen u vast uw koers scherper te stellen.
Tot uw dienst!
De Erfgoedwijzer is er voor iedereen die als professional of vrijwilliger aan de slag is in de cultureel-erfgoedsector. Een paar muisklikken, en u bent vertrokken. De Erfgoedwijzer biedt u een schat aan informatie en inspiratie waarmee u zo aan de slag kan. Altijd, 24/24 en 7/7 en overal toegankelijk.
Werk in uitvoering
De wakkere bezoeker zal merken dat sommige van de zes hierboven genoemde categorieën beter gevuld zijn dan andere. De Erfgoedwijzer groeit voortdurend aan en is dus echt een ‘werk in uitvoering’. We vullen het bestaande aanbod aan met nieuwe thema’s, inzichten en voorbeelden. Zoals met al onze andere nieuwtjes brengen we u daarvan op de hoogte via de FARO-website, -nieuwsbrief en -socialemediakanalen. Ontvangt u de FARO-nieuwsbrief nog niet? Schrijf u dan hier in.
Adieu, Depotwijzer
Zeven jaar lang was Depotwijzer.be een gewaardeerde referentie voor iedereen die informatie zocht over behoud en beheer van erfgoedcollecties en -objecten. Oorspronkelijk gelanceerd als een gezamenlijk initiatief van de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie in het kader van het regionaal erfgoeddepotbeleid, werd Depotwijzer.be in 2018 overgedragen aan de Vlaamse overheid. Sindsdien stond FARO in voor het beheer en de ontwikkeling van dit veelgebruikte instrument.
De expertise en praktijkvoorbeelden die in de loop der jaren verzameld werden op Depotwijzer.be zijn nu geïntegreerd en verder aangevuld op www.erfgoedwijzer.be. Zoals u uit bovenstaand lijstje kon afleiden ligt de focus in de Erfgoedwijzer niet langer uitsluitend op depots en collectiebeheer. Daardoor worden nieuwe dwarsverbanden mogelijk.
Nu de Erfgoedwijzer gebruiksklaar is past een uitdrukkelijk woord van dank voor alle medewerkers en auteurs die in de loop van de voorbij jaren hebben meegewerkt aan Depotwijzer.be. Hun expertise en kennis is nu opgenomen in de Erfgoedwijzer.
Een tip? Alle pagina’s kregen een nieuwe url: pas dus tijdig uw links aan!
En nu?
Alle reacties zijn welkom op info@faro.be.
Veel succes,
Het FARO-team