De enorme impact van ‘kiezen’. Winternummer 'faro' belicht verkiezingserfgoed

Lofzang in een Rwandese pentecostaalse kerk. © Kim Uytterhaegen

2018 wordt (ook) het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Weldra zal de verkiezingskoorts zich in meer of mindere mate meester maken van het maatschappelijk debat en de lokale politieke scènes. Het is een bekend proces: de huidige bewindvoerders zetten hun verdiensten in de verf en blikken vooruit, terwijl de oppositie het gebrek aan visie en de magere resultaten van zes jaar bestuur hekelt. Die oude dans hoort bij het politieke bedrijf zoals koffie hoort bij opstaan.

Het winternummer van faro diept in een uitgebreid themadossier de relatie tussen (lokale) politici en de erfgoedsector uit. Wat vinden zij belangrijk? Hoe pakken ze het aan in hun gemeente of stad? Hoe kunnen erfgoedinstellingen bij hun bestuur lobbyen? En hoe zit het met dat veelbesproken begrip, participatie?

Het dossier is een mooie inhoudelijke opmaat voor Erfgoeddag 2018, die in het teken staat van Kiezen. Uiteraard gaat het daarbij in de eerste plaats over verkiezingen. Maar het evenement gaat zoals steeds ook breed in de invulling van het thema. Keuzes maken doen we elke dag, over talloze belangrijke en minder belangrijke onderwerpen. Ook dat brengt deze editie van faro onder de aandacht.

Vrijmetselarij, trance en striperfgoed

Daarnaast zijn er in dit dikke winternummer ook nog andere onderwerpen die aan bod komen:

  • de betekenis en verwachte impact van het druk besproken European Year for Cultural Heritage (EYCH18);
  • de problematiek van het striperfgoed, naar aanleiding van het einde van de Fondation E.P. Jacobs;
  • het tienjarig bestaan van BOZAR Archives;
  • de resultaten van het FARO-publieksonderzoek in de archieven;
  • SMAK Gent bericht over een traject met “moeilijk bereikbare jongeren”;
  • de inzichten uit de studiereis die FARO in het voorjaar organiseerde naar een aantal musea in Noord-Engeland;
  • de resultaten van het depotonderzoek van FARO;
  • trance in Brussel: nieuwe tradities zien het licht (en worden in beeld gebracht);
  • naar aanleiding van de 300e verjaardag van de ‘start’ van de vrijmetselarij vraagt maçonniek expert Jimmy Koppen zich af waar het erfgoed van deze ‘groep’ te vinden is;
  • ten slotte zijn er onze twee vaste rubrieken: Pinfo en Ten Voeten Uit, met de gedreven bibliothecaris van het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel Johan Eeckeloo.

Lees faro online via ISSUU:

faro?

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Het verschijnt viermaal per jaar (maart, juni, september en december), telt gemiddeld 64 pagina’s en richt zich tot het brede cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen (archieven, bewaarbibliotheken, documentatiecentra, erfgoedcellen, erfgoedverenigingen, musea, sector volkscultuur …) en iedereen die van ver of nabij daarmee te maken heeft (overheden, pers, media, bibliotheken, scholen …).

faro bestellen kan online of op het telefoonnummer 02 213 10 64. Losse nummers kosten 8 euro, een jaarabonnement (vier nummers) 25 euro. Het tijdschrift wordt ook verkocht via 30 (betere) boekhandels in Vlaanderen en Brussel.

Foto: Lofzang in een Rwandese pentecostaalse kerk. © Kim Uytterhaegen. Coverbeeld decembernummer faro.

faro