Archieven en erfgoedbibliotheken uit alle windstreken verzamelen in Gent

The Fall of New Amsterdam, 1664 door Jean Leon Gerome Ferris

Wat kun je met een archief doen? Héél veel, als je rondkijkt in de wijde wereld en merkt welke spannende projecten er op het getouw worden gezet. Neem nu het Stadsarchief van Leuven dat zijn online vrijwilligersgemeenschap uitbreidt met langdurig gedetineerden in Leuven Centraal. Of The National Archives in Londen, dat met laatstejaarsstudenten middelbaar onderwijs een grafische roman maakt.

Om dat soort van ondernemingen aan te zwengelen, is er de Winter School van FARO. Tussen 28 januari en 2 februari 2018 komt de fine fleur van de archief- en erfgoedbibliothekenwereld van Barbados, Colombia, Denemarken, Italië Mexico, Nederland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zwitserland en België naar Gent. Tijdens de vierde editie van de Winter School Archives and Education werken ze rond de inzet van digitale tools in allerhande innovatieve educatieve projecten.

FARO organiseert deze Winter School in samenwerking met The National Archives (VK), de Universiteitsbibliotheek Gent, het Rijksarchief in België en het National Humanities Center in de VS.

Het doel? De professionele ontwikkeling van archivarissen en educatieve medewerkers in archieven en erfgoedbibliotheken te ondersteunen, en in te pluggen op de meest actuele digitale ontwikkelingen én hun vertaalslag in de archiefwereld.

De wortels van de VS

Van de grondleggers van New York tot de Founding Fathers van de Amerikaanse Revolutie. Immigranten uit de Lage Landen hebben onmiskenbaar een diepgaande invloed gehad op de vestiging, groei en het karakter van de Verenigde Staten. Om dit aan te tonen zullen de deelnemers tijdens de Winter School werken rond het thema van de migratie van de Lage Landen naar Noord-Amerika in de 17e eeuw.

Daarbij worden ze uitgedaagd om met originele archiefdocumenten (uit onder meer de Universiteitsbibliotheek Gent, het Rijksarchief en The National Archives) boeiende lespakketten te ontwikkelen. Opdrachten die leerlingen inzichten moeten geven in het ontstaan van de Verenigde Staten én de oorzaken en gevolgen van migratie, vroeger en nu.

Gerenommeerde lesgevers

De deelnemers worden tijdens de Winter School begeleid door een gerenommeerd delivery team dat bestaat uit Bart De Nil, FARO-stafmedewerker archieven, digitale publiekswerking en outreach, Andrew Payne, hoofd van het departement Education & Outreach van The National Archives (VK) en Andy Mink, vicepresident educatie voor het National Humanities Center (VS).

Afsluiting van de Winter School

Deze vindt plaats op vrijdagnamiddag 2 februari 2018 om 13.30 uur in de Henri Van de Velde-zaal in de Boekentoren, Sint-Hubertusstraat 8, in Gent. Op het programma staat een presentatie van Andrew Payne over het leren a.d.h.v. originele documenten, waarna de deelnemers in groepjes de lespakketten die ze tijdens de Winter School hebben ontwikkeld aan u presenteren. Na afloop bieden we u een drankje aan. Om praktische redenen moet u uw aanwezigheid vóór 28 januari melden aan Birgit Geudens: birgit.geudens@faro.be

Afbeelding: The Fall of New Amsterdam, 1664 door Jean Leon Gerome Ferris via Wikimedia Commons.

faro