Zing uit volle borst mee met Allez Chantez!

Foto: Annelore Camps zingt tijdens een bijeenkomst van Allez, Chantez! © Franky Verdickt 

Allez, Chantez! organiseert laagdrempelige en bottom-up zangsessies vanuit de overtuiging dat ‘samen zingen’ een oeroud middel is voor zorgeloosheid en samenhorigheid. Hun zangsessies brengen honderden mensen met diverse achtergronden op de been.

Online zangsessie

Gewoontegetrouw blaast Allez, Chantez! fysiek verzamelen, maar zulke bijeenkomsten zijn vandaag uit den boze. Dan maar een online zangsessie organiseren, dachten de dames achter het initiatief. Zo gezegd, zo gedaan. Zin om te zingen? Surf dan donderdagavond 19 maart om 20.00 uur naar de livestream, download de zangbundel, en laat u gaan!

Opera vanuit uw luie zetel

Luistert u liever naar professionele (opera)zangers dan zelf te zingen? Dan hebt ook u geluk, want heel wat concerten worden online beschikbaar gesteld. Neem een kijkje op Klara om te zien wat mogelijk is.

Tradities in tijden van corona

In Italië is samen zingen al een kleine traditie. Daar stromen inwoners om 18.00 uur hun balkon op om met zijn allen te zingen en te musiceren. Kwestie van de moed in de quarantaine te houden en een gevoel van verbondenheid te creëren.

Het waren inwoners in Siena die een paar dagen geleden de toon zetten, door vanuit hun open ramen een populair stadslied te zingen. Een dag later zongen ze opnieuw, met nog meer buurtbewoners, waarna andere wijken en steden al snel volgden. Iedere avond komen momenteel miljoenen Italianen om zes uur hun balkons op om vol overgave het Italiaanse volkslied te zingen, of andere populaire liedjes.

Een andere traditie die intussen het licht zag, is om 12.00 uur applaudisseren voor alle hulpverleners die zich tijdens deze crisis uit de naad werken. Nadat ook Spanje en Nederland volgden, springt België eveneens op de kar. Woensdag 18 maart om 20.00 uur applaudisseren we voor alle mensen die het land draaiende houden. 

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Bent u professioneel of vrijwillig aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en bent u op zoek naar informatie over de coronacrisis? Surf dan snel naar faro.be/corona, een themapagina waarop u alle relevante informatie gebundeld terugvindt. 

Foto: Annelore Camps zingt tijdens een bijeenkomst van Allez, Chantez! © Franky Verdickt 

Elien Doesselaere