Kijk mee achter de schermen van PARCUM

Persoon met camera door Terje Sollie via Pexels

Onder de noemer ‘PARCUM vlogt!’ biedt PARCUM u aan de hand van korte videofragmenten een inkijk in de werking van de organisatie. Birgit Scheys-Thys, adviseur religieus erfgoed en trekker van het initiatief, vertelt u graag over het waarom en het hoe van dit initiatief.

Waarom een vlog? 

"Vlog staat voor video weblog, en valt het best te omschrijven als een online videodagboek. Op onze website hebben we al een blog, maar het is niet altijd makkelijk om alles wat we doen in tekst en beeld te duiden. Aan de hand van een vlog laten we onze kijkers mee achter de schermen kijken. Zo brengen we ons verhaal op een toegankelijke manier."

Wat mag de kijker verwachten?

"Op een heel persoonlijke manier tonen we waarmee we bezig zijn. Ik ga op pad met collega's, interview partners en mensen die we helpen, laat eens af en toe zaken zien die u anders nooit te zien krijgt. Kortom, na elke vlog hebt u iets nieuws geleerd of gezien. Onze nieuwste vlog gaat bijvoorbeeld over Mariagrotten. Samen met collega en expert ter zake Julie Aerts bezoek ik enkele spraakmakende grotten in de buurt." 

Voor wie maakt PARCUM de vlogs? 

"Met onze blogs mikken we op, en dat komt niet als een verrassing, een doelpubliek dat geïnteresseerd is in (religieus) erfgoed. We worden regelmatig aangesproken over onze vlogs en dat is fijn! Ook online zetten ze meestal wel wat in gang. Zo vertelden intussen al verschillende mensen iets over een Mariagrot in hun buurt."

Hoe komen de video's tot stand? 

"We maken vlogs rond projecten waar we in onze dagelijkse werking mee bezig zijn. Zo startte PARCUM samen met lokale erfgoedpartners het netwerk 'Mariagrotten Vlaanderen en Brussel' op. Dé aanleiding om een vlog over Mariagrotten te maken.

Voor het filmen gebruiken we hoofdzakelijk een GoPro, aangevuld met beelden van een Sony-camera. Zoals u in de vlog van de Mariagrotten kan zien, bevestig ik de GoPro soms op mijn borst, zo kan ik filmen zonder de camera vast te houden. Handig! Voor het geluid gebruiken we soms nog een dasspeld microfoontje van Boya. Om het geheel te monteren, doen we beroep op een externe partner.

Hoeveel tijd er in zo’n vlog kruipt? Dat hangt af van wat er op het programma staat. We werken ongeveer een dag aan de voorbereiding: we schrijven het scenario uit, we contacteren mensen, we leggen afspraken vast, etc. Voor de vlog over Mariagrotten hebben we twee dagen gefilmd. De gemonteerde vlog gaat meestal nog 2 à 3 keer over en weer tussen de betrokken partijen. Eens iedereen akkoord is, gaat de vlog de ether in."

Geïntrigeerd?

Bekijk de vlogs van PARCUM op dit YouTubekanaal.

Foto: Persoon met camera door Terje Sollie via Pexels.

Elien Doesselaere