Werelddag Dementie: nieuwe initiatieven in Brugge en de Kempen

Foto: Huiselijke Hoekjes (c) Erfgoedcel Brugge

Op 21 september, Werelddag Dementie, werd op verschillende plaatsen en in de media aandacht gevraagd voor een dementievriendelijke maatschappij waarin mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen participeren. Ook heel wat erfgoedorganisaties hebben ondertussen een aanbod voor personen met dementie en hun mantelzorgers. Het geheugen en het verleden behoren immers tot de corebusiness van de erfgoedsector. De periode rond Werelddag Dementie werd dan ook aangegrepen om nieuwe initiatieven in de kijker te plaatsen.

Huiselijke Hoekjes in Brugge

In Brugge presenteerde de erfgoedcel een nieuw project rond herinneringen en erfgoed. Aangemoedigd door het succes van hun herinneringskoffers Souvenirs zocht de erfgoedcel naar een nieuwe formule om met erfgoed herinneringen op te halen. Samen met CM-Woonzorgcentrum Engelendale kwam het concept van de reminiscentiekamer in beeld. Dit is een volledig ingerichte kamer in de stijl van toen, waar bewoners van woonzorgcentra in samenkomen om herinneringen op te halen. Omdat niet elk woonzorgcentrum de mogelijkheid heeft om een dergelijke kamer te voorzien, werd gezocht naar een manier om de sfeer van zo’n ruimte op te roepen op verschillende plaatsen in een woonzorgcentrum. Zo werden de Huiselijke Hoekjes geboren.

Het opzet is eenvoudig: een verplaatsbare wand, enkele oude voorwerpen, een selectie foto’s, een streepje muziek … Alle elementen kunnen ontleend worden bij Erfgoedcel Brugge. Alle onderdelen verwijzen bovendien naar één kamer: de woonkamer, keuken, badkamer of slaapkamer. Het woonzorgcentrum bouwt op, vult aan met eigen meubeltjes en attributen en zorgt voor de finishing touch. Bij elke ‘kamer’ worden toegankelijke vragen aangeboden over hoe men vroeger leefde. Deze moedigen de bewoners aan om met een begeleider, een familielid of vriend ervaringen uit te wisselen en herinneringen op te halen. Maar evengoed beleven bewoners er op zichzelf een moment van rust en herkenning. Om ervaringen uit te wisselen rond herinneringen en erfgoed organiseert Erfgoedcel Brugge op 13 november een inspiratienamiddag.

Foto: Huiselijke Hoekjes (c) Erfgoedcel Brugge

Foto: Souvernirbox Diamant in een woonzorgcentrum (c) vzw Briljante Kempen

Diamant in de Kempen

De vzw Briljante Kempen en Erfgoedcel Kempens Karakter stelden een gloednieuwe reminiscentiekoffer voor: Souvenirbox Diamant. Jarenlang werd er diamant bewerkt in de Kempen. Voor heel wat mensen in de Kempen is dit een erg vertrouwd verhaal, maar wel eentje uit het verleden. De box zit vol voorwerpen, foto’s en liedjes die ouderen helpen om herinneringen op te halen. Ook bij mensen die niets afweten van het Kempens diamantverleden kunnen de soms vreemde voorwerpen in de souvernirbox zorgen voor een verrassende en inspirerende activiteit.

De souvenirbox komt met een beknopte en praktische handleiding en een schriftje om ervaringen in te delen. Het is gratis ter beschikking voor iedereen, in het bijzonder voor de woonzorgcentra. Er zijn twee boxen voorzien in het Kempens Diamantcentrum. Voor meer info en reservatie kan u terecht bij vzw Briljante Kempen: 03 481 81 48 of info@briljantekempen.be.

Foto: Souvernirbox Diamant in een woonzorgcentrum (c) vzw Briljante Kempen

Workshop Erfgoed en Dementie

Voor cultureel-erfgoed- én zorgorganisaties die een aanbod willen creëren voor personen met dementie en hun mantelzorgers organiseren we samen met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen op 6 november een workshop in Brussel. U vindt alle informatie in onze kalender.

Bart De Nil