VIAA brengt fotocollecties in kaart

Foto: Pixabay

Fotocollecties, wie bewaart ze, wat voor collecties zijn het en wat gebeurt ermee? Dit zijn de vragen die VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering, de komende maanden tracht te beantwoorden in een verkennend onderzoek. Een onderzoek waar ook u kunt aan meewerken.

Meer dan foto’s

U kent het VIAA ongetwijfeld als de organisatie die zich sinds 2013 toelegt op de digitalisering en duurzame archivering van audiovisueel materiaal. Dit jaar werd gestart met een verkennend onderzoek naar analoog fotomateriaal. VIAA wil niet alleen de fotocollecties zelf in beeld brengen, maar wil ook aandacht besteden aan de activiteiten en uitdagingen die daarbij komen kijken.

Net als bij audio of video focust het VIAA ook nu op meer dan enkel de klassieke fotoafdrukken. 'Foto' is een koepelterm voor zeer verschillende items, zoals bijvoorbeeld ook fotonegatieven en dia’s. Bedoeling is om zicht te krijgen op welke types foto’s erfgoedorganisaties bewaren en wat ze er nu al mee doen. In een volgende fase gaat VIAA dieper in op mogelijke en wenselijke verdere stappen en wie welke rol daarin kan vervullen.

Doe mee!

Om een zo accuraat mogelijk beeld te krijgen van het Vlaamse fotolandschap, verspreidt VIAA nu deze vragenlijst. Meer informatie om u voor te bereiden op het invullen van de vragenlijst vindt u hier.

Foto: Pixabay

Bart De Nil