Tall Tales: het verhaal van die andere boekentoren

Cambridge University Library

Net als Gent heeft ook het Britse Cambridge een universiteitsbibliotheek met boekentoren. Die is zelfs nog iets ouder - twee jaar, om precies te zijn - dan zijn Gentse tegenhanger. Naar aanleiding van een tentoonstelling over de toren en zijn collecties kan u er nu gratis een kijkje nemen.

Een van de zaken die u er zal vernemen is dat de universiteitsbibliotheek van Cambridge als wettelijk depot een exemplaar ontvangt van elk boek dat wordt gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk. De toren werd door de bibliothecarissen gebruikt om zogenaamd ‘secundair materiaal’ in te bewaren. Anders gesteld: publicaties waarvan ze dachten dat niemand ze ooit zou willen inkijken, zoals Victoriaanse en Edwardiaanse kinderboeken, stripverhalen, patronen voor jurken, kookboeken, paperbackthrillers, papieren speelgoed in boekvorm en ga zo maar door.

Zoals zo vaak hadden deze academici het bij het foute eind. Want ondertussen zijn deze 'secundaire' collecties van de boekentoren van immens belang voor hedendaags onderzoek, inspireren ze schrijvers en vertegenwoordigen ze meer dan een eeuw Britse literaire, binnenlandse en populaire geschiedenis.

Bekijk de reportage op de Twitterpagina van BBC Breakfast of de trailer van de tentoonstelling:

Bart De Nil