STUDIO i: een online platform voor inclusieve cultuur in Nederland

Foto: Workshop 'Hoe creëer je een autismevriendelijk museum' (c) FARO

Stedelijk Museum Amsterdam en Van Abbemuseum Eindhoven slaan de handen in elkaar voor de realisatie van STUDIO i. Dit is een online platform waarmee ze een duurzame impuls willen geven aan inclusiviteit in musea. Musea en culturele instellingen die concrete stappen willen zetten om hun instellingen op een duurzame manier toegankelijk en inclusief te maken, kunnen bij STUDIO i terecht voor inspiratie, kennis, netwerk, advies en trainingen op maat.

Waarom?

De twee musea vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt, ongeacht culturele of maatschappelijke achtergrond, leeftijd, gender of fysieke of mentale beperking. Niet zozeer omdat ze dit leuk vinden maar omdat in een inclusieve omgeving iedereen zich erkend en herkend voelt. Daarenboven zijn er in onze maatschappij heel wat mensen die afwijken van de perfect-norm. Vanwege hun beperking, hun seksuele geaardheid, hun culturele achtergrond, hun financiële situatie, hun familiesamenstelling en ga zo maar door.

STUDIO i wil zich dan ook bezig houden met vragen zoals: Herkennen deze mensen zich in het personeel, publiek en programma-aanbod van uw instelling? En het publiek van de toekomst? Hoe future proof is een exclusief theater of museum, wanneer we trends als vergrijzing en globalisering meewegen?

Hieronder kan u een artistieke animatie bekijken die STUDIO i maakte om uit te leggen wat een inclusief museum is.

Eerste resultaten

De gezamenlijke inzet heeft al eerder geleid tot de ontwikkeling van het succesvolle programma Onvergetelijk, waar mensen met dementie en hun dierbaren samen kunnen genieten van kunst. Dit programma is inmiddels geïmplementeerd in twaalf musea verspreid over Nederland. Gezamenlijk lanceerden zij de Onvergetelijk Museumtafel in 400 zorginstellingen.

Daarnaast lanceert STUDIO i het eerste deel van het onderzoek 'Onder woorden brengen: De relatie tussen musea, gemeenschappen en het belang van een contextspecifieke betekenis van inclusiviteit' tijdens het Nederlandse  MuseumCongres op 4 oktober. Deze publicatie zal vanaf dat moment ook online worden gedeeld via www.studio-inclusie.nl.

Toch een kanttekening. De trainingen die STUDIO i aanbiedt om musea te ondersteunen bij het ontwikkelen van inclusieve programma’s en voorzieningen zijn met een deelnameprijs van 500 euro (exclusief btw) per dagdeel aan de zeer hoge kant. Niet echt toegankelijk voor de wat armere musea.

Foto: Workshop Hoe creëer je een autismevriendelijk museum (c) FARO

Bart De Nil
inclusie