Saoirse Finn geeft keynote over rapport WHO tijdens 'Cultural Heritage for Mental Health 2'

Saoirse Finn (c) Saoirse Finn

Op 10 en 11 december 2020 vindt in Museum Dr. Guislain de tweede editie plaats van de internationale conferentie Cultural Heritage for Mental Health. Net als tijdens de eerste succesvolle editie van deze conferentie in 2018, belooft het evenement ook nu weer heel wat interessante inzichten op te leveren over interventies met cultureel erfgoed die het welzijn van mensen willen verbeteren.

Samen met de organiserende partners Museum Dr. Guislain en Iedereen Leest is FARO zeer verheugd te kunnen meedelen dat de tweede keynotelezing tijdens deze conferentie zal worden verzorgd door Saoirse Finn, verbonden aan het Institute of Epidemiology & Health Care van University College London.

Wie is Saoirse Finn?

Saoirse Finn is een promotieonderzoeker bij University College London en onderzoekt de betrokkenheid bij vrijetijdsactiviteiten en het verband met uitkomsten op het vlak van gezondheid. Saoirse heeft ook ervaring met kunst- en gezondheidsprojecten en is een netwerkcoördinator voor het Arts Health Early Career Research Network. Saoirse is samen met Dr. Daisy Fancourt coauteur van het rapport What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In haar keynote zal Saoirse Finn dieper ingaan op dit rapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie op 11 november in Helsinki lanceerde. Dit rapport maakt een synthese van het wereldwijd beschikbare bewijsmateriaal over de rol die ‘the arts’ spelen bij het verbeteren van gezondheid en welzijn. Het rapport is bekroond met de Global Aesthetic Award en is het meest gedownloade document op de website van de WHO in 2019. 

Naast Saoirse Finn is ook Louise Hide keynotespreker tijdens deze conferentie. Hou zeker deze website in de gaten, want de komende maanden maken we de namen van de laatste twee keynotesprekers bekend.

Oproep naar bijdragen

De focus van Cultural heritage for Mental Health 2 ligt specifiek op mensen die herstellen van geestelijke gezondheidsproblemen en mensen in een kwetsbare mentale situatie. Het programma wordt opgebouwd rond drie thema’s: Thinking Through Making, Green Spaces of Care en Textual Healing.

Momenteel loopt er voor deze conferentie een oproep naar bijdragen. We zijn op zoek naar bijdragen van personen die in hun dagelijkse praktijk of via onderzoek werken aan creatieve, innovatieve of out-of-the-box projecten. U kunt een bijdrage leveren via een presentatie of workshop. Alle informatie, alsook de thema’s van de conferentie, vindt u via deze webpagina.

Foto: (c) Saoirse Finn

Bart De Nil