Samen herinneringen ophalen aan sport

Herinneringskoffer sport erfgoedcel Brugge

Erfgoedcel Brugge lanceerde onlangs een nieuwe herinnering- of reminiscentiekoffer met als thema 'Sport'. Hiermee breit de erfgoedcel een vervolg aan de reeks succesvolle koffers met als thema’s school, zorg, religie, vrije tijd en werk, die ze in 2012 onder de naam Souvenirs-koffers als eerste erfgoedcel lanceerde.

De veelgebruikte koffers zijn een daverend succes. De oude filmpjes, foto’s en voorwerpen uit het verleden prikkelen het geheugen van ouderen en nodigen hen uit om te vertellen. De koffers worden zo’n 75 keer per jaar ontleend, hoofdzakelijk door woonzorgcentra en dienstencentra. Maar ook mantelzorgers en verenigingen die een activiteit voor ouderen willen organiseren kunnen ze uitlenen.

Sport!

Gezien de populariteit van sport bij brede lagen van de bevolking kon een koffer met herinneringen aan het sportverleden niet ontbreken. De nieuwe koffer rond sporterfgoed kwam tot stand dankzij een samenwerking met de Sportdienst, de Sportraad en het Stadsarchief Brugge. Er is gekozen voor zes sporten (zwemmen, voetbal, wielrennen, gymnastiek, schaatsen en tennis) én een apart hoofdstukje rond supporters. Het geheel werd uitgewerkt door Margot Logier, studente sociaal-cultureel werk van de Arteveldehogeschool, tijdens een stage bij Erfgoedcel Brugge.

Aan de hand van een algemene handleiding en zeven thematasjes (rond de zes sporten en het supporteren) met objecten, extra uitleg, vragen en tips, helpen de koffers ergotherapeuten en andere mensen die met ouderen werken om het gesprek rond sport aan te vatten en levendig te houden. Het is absoluut geen must om alle sporten aan bod te laten komen; met elke sport afzonderlijk zou je immers al een hele koffer kunnen vullen.

Wie met de nieuwe reminiscentiekoffer 'Sport' aan de slag wil gaan, kan voor informatie terecht op de website van de Erfgoedcel Brugge.

Bart De Nil