Onze man in Montréal: dag 3

iPhone San Jose MuseumDe laatste dag van de conferentie, maar geenszins een lichter programma om af te sluiten. In de voormiddag werden we in de exhibitiehal verwacht waar, in twee shiften, meer dan zestig instellingen en organisaties ons hun websites en andere digitale producten konden voorstellen. Het aanbod was, om het zacht uit te drukken, zeer divers. Er waren zowel state-of-the-art applicaties van grote en gerenommeerde instellingen als kleine of lokale initiatieven. Tussen al dat moois zaten ook enkele zeer vernieuwende dingen. Zo pikte het San Jose Museum of Art in op de hype van de iPhone door er een museumtour voor te ontwikkelen (foto). Een overzicht van alle standhouders kan u hier lezen. Omdat voorbeelden van websites die de collectie tonen, web 2.0-toepassingen, virtuele tentoonstellingen of e-learning voor kinderen meestal uit de museale wereld komen, wil ik twee smaakmakers uit de archiefsector naar voor halen.

Voorstelling The Digital VaultEen voltreffer bij het brede publiek is ongetwijfeld The Digital Vaults van het nationaal archief van de VS (foto). Het is een soort van Aqaubrowser voor gedigitaliseerde documenten. Bij het aanklikken van een tumbnail van een document verschijnen meteen alle documenten die er mee zijn geassocieerd. Klik je op één van de geassocieerde documenten dan krijg je een nieuwe reeks van associaties rond dat document. De bedoeling is dat je intuïtief zoekt naar documenten waartussen je zelf relaties kan leggen of een poster of film mee kan maken. Het is een website waar je uren zoet mee kan zijn. De Archieven van Ontario van hun kant hebben een hele reeks van webinitiatieven ontwikkeld, zoals online tentoonstellingen en meer dan 50 online lespakketten rond verschillende onderwerpen voor alle onderwijstypes. Op die manier hebben ze hun archiefcollecties toegankelijker gemaakt voor studenten, onderwijzers en het brede publiek.

Presentatie Federated Collections SearchIn de voormiddag was er nog de sessie ‘Search’ die nauw aanleunt bij het Erfgoed 2.0 project waarin ik als projectleider betrokken ben. De eerste presentatie was van de Federated Collections Search, een project waarin negen nationale Britse musea samenwerken. Het doel is om de online collecties van deze instellingen gezamenlijk doorzoekbaar te maken. Binnen één sector is dit op het vlak van tijd en middelen nog een haalbare kaart. Een ander verhaal is het echter wanneer je databanken van zowel archieven, musea als bibliotheken online wil aanbieden. Dit heeft Johan Moehlenfield aangetoond in zijn presentatie over enkele initiatieven in Scandinavië. De werking van bibliotheken, archieven en musea mag elkaar dan op bepaalde vlakken overlappen, op vele andere vlakken, zoals meta-data of de behandeling van collecties, staan ze ver van elkaar af. Om nog maar te zwijgen over de verschillen in de institutionele cultuur.

Voor de afsluitende plenaire zitting in de namiddag waagde ik het nog om de sessie ‘Semantic Search’ bij te wonen. Het waren boeiende presentaties van een Chileens project en de Delphi Toolkit van de Phoebe A. Hearst Museum of Antropologhy. Maar luisteren naar een uiteenzetting van anderhalf uur over ontologieën en de relaties tussen zoektermen vreet wel aan de gemiddelde mens. Om het congres af te sluiten kregen we nog een keynote van Clifford Lynch voorgeschoteld. Ik hoopte op een vlotte en geanimeerde lezing als lichte afsluiting van een drukke dag, maar in de plaats kregen we een monotoon verhaal van één of andere kalende internetgoeroe met een paardenstaart. Hij bracht ons niets nieuws en alsof dat nog niet genoeg was zaten er toch nog onverlaten in het publiek die nietszeggende vragen of opmerkingen wensten te debiteren. Misschien was het de vermoeidheid of mijn slecht karakter maar ik had het gevoel dat een boeiende en verrijkende conferentie hierdoor wel op een lage noot werd afgesloten.

Conclusie: het was de moeite waard, veel geleerd en een goede combinatie tussen praktijk en theorie. Museums and the Web is wel een Angelsaksiche bedoening en soms mocht het wel wat kritischer (te veel believers onder elkaar). Een Europese pendant voor Museums and the Web zou bijgevolg welkom zijn. Hoe dan ook: ik hoop dat ik mijn ervaringen zo snel mogelijk bij FARO kan terugkoppelen naar de sector.

Bart De Nil
Conferentie