Onze man in Glasgow, dag 3

John Macinnes, Foto: FARO

In al die jaren dat ik bezig ben met erfgoedkoffers, heb ik nog nooit iemand met zoveel passie en kennis van zaken over het onderwerp horen spreken als John Macinnes. John is als design and technical officer bij Open Museum verantwoordelijk voor het ontwerpen en maken van de handling kits en voor de tijdelijke en permanente tentoonstellingskasten waar Open Museum zo om bekendstaat.

Lowtech, high efficiency

In detail vertelt John over het design en de productie van de handling kits. Alles begint bij het plaatsen van de objecten in een op maat gemaakte koffer. In tegenstelling tot vele andere erfgoedkoffers worden de objecten hier niet verpakt in schuim, waarin vervolgens de vorm van de objecten wordt uitgesneden. In de handling kits worden de objecten opgesteld als waren het onderdelen van een mini-tentoonstelling. Kwetsbare items krijgen een op maat gemaakte behuizing. Belangrijk voor John is dat mensen die de koffer openen een heus wow-gevoel ervaren en zin krijgen om de koffer te ontdekken. 

Het team van John maakt ook tentoonstellingskasten die je ziet opduiken op alle mogelijke publieke plaatsen in Glasgow. Ze worden uitgewerkt als rondreizende tentoonstellingen of als tentoonstellingskasten die in en met een gemeenschap worden gemaakt. De tentoonstellingskasten krijgen zo meerdere invullingen, gaande van zeer dure kasten die aan alle museumstandaarden voldoen, over thematische kasten die snel kunnen worden verplaatst, tot lege kasten die mensen kunnen uitlenen en vullen met objecten naar keuze. De foto’s die u hier ziet geven slechts een kleine indruk van de diversiteit en creativiteit van John en zijn team. Allemaal ambachtelijk gemaakt en geen hightech, maar uiterst geschikt om samen met een gemeenschap aan te werken.

Pollock gemeenschapsmuseum

Gemeenschapsmuseum in Pollock

In de namiddag neemt John mij en Chris Kent van Museum of Edinburgh mee naar de tentoonstellingskasten in het gemeenschapsmuseum van Pollock. Het Open Museum Greater Pollock Kist-project werd opgestart in 2001 en staat bekend als het eerste, door een lokale gemeenschap beheerde museum in het Verenigd Koninkrijk. Het gemeenschapsmuseum toont objecten uit de collecties van Glasgow Museums, lokale kunst (community art) en persoonlijke items van buurtbewoners. Voor de kleine geschiedenis: kist is een Schots woord voor opbergkoffer.

Enige tijd geleden kreeg het gemeenschapsmuseum een subsidie van de Heritage Lottery Fund voor de aankoop van enkele state-of-the-arttentoonstellingskasten met veiligheidsglas. Dit stelde Open Museum in staat om ook objecten op te stellen die anders de musea niet mogen verlaten. Of, zoals Chris Kent gevat opmerkt wanneer we de inhoud van de kasten bekijken: “A lot is going on”. Door in verschillende niveaus te werken én heel de ruimte van de kast te gebruiken worden het mini-tentoonstellingen op zichzelf.

Foto's: FARO

Bart De Nil
outreach
gemeenschapsmuseum
Werkbezoek / studiereis