Niet zomaar een leesteken: de puntkomma

puntkomma

Bij het ontwerp van het logo voor de internationale conferentie Participation in cultural heritage for mental health recovery, op 29 en 30 november in Museum Dr. Guislain, hebben we bewust gekozen voor een puntkomma. Niet toevallig, want achter dit kleine leesteken schuilt een bijzonder complexe betekenis.

Misschien hebt ook u zich al eens afgevraagd waarom sommige mensen een tattoo van een kleine puntkomma laten zetten? Het gebruik werd gelanceerd door The Semicolon Project, een Amerikaanse beweging die zo de aandacht wil vestigen op mensen die kampen met een depressie of andere psychologische problemen.

Puntkomma

The Semicolon Project wil mensen hiermee aansporen om naar buiten te komen met hun verhaal en wil het taboe rond geestelijke gezondheid doorbreken. En omdat een krachtig symbool vaak vervat zit in een klein teken - denk bijvoorbeeld maar aan de V voor victory - kozen ze voor de puntkomma. Dat betekent zoveel als ‘ik had mijn leven kunnen eindigen, maar mijn verhaal is nog niet over, ik ga door.’

Mensen in een kwetsbare mentale situatie ondersteunen en begeleiden bij het vertellen van hun herstelverhaal, is ook de kernopdracht van organisaties in de geestelijke gezondheidszorg die meewerken aan onze piloottrajecten Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Die praktijkvoorbeelden kan u aan het woord horen tijdens Participation in cultural heritage for mental health recovery. Puntkomma dus, en een niet te missen afspraak op de erfgoedkalender. Wacht niet om in te schrijven!

Onderstaand filmpje geeft meer uitleg over de puntkomma en waarom mensen dit leesteken laten tatoeëren.

Bart De Nil