Maak kennis met het Beamish Museum

Beamish Museum

Het Beamish Museum is een wereldvermaard openluchtmuseum dat het dagelijks leven laat zien in het noordoosten van Engeland in de periode 1820 tot 1940. Het museum is tevens voorloper in het ontwikkelen van activiteitenprogramma’s waarbij de focus ligt op welzijn en gezondheid. Hiervoor werkt het intens samen met heel wat zorg- en welzijnsorganisaties in de regio.

Op vlak van dementievriendelijkheid is Beamish Museum een best practice met een uitgebreide dienstverlening en een uniek aanbod. Maar er is ook aandacht voor andere kwetsbare groepen. Het museum richtte bijvoorbeeld een ‘mannengroep’ op, als antwoord op de groeiende behoefte aan meer kansen voor mannen tot deelname aan activiteiten. Bedoeling is om zo het groeiende probleem van isolatie en geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen aan te pakken.

Orchard Cottage

Orchard Cottage is een huisje uit de jaren 1940 op het museumdomein vol met vertrouwde objecten, geluiden, geuren en zelfs smaken. Het is een ruimte waar zinvolle activiteiten voor ouderen en personen met dementie, hun families en (mantel)zorgers worden georganiseerd. In onderstaand filmpje bieden Bruce Davenport (Newcastle University) en Michelle Kindleysides (Beamish Museum) u een blik in dit huisje.

Participation in cultural heritage for mental health

Bruce en Michelle zullen tijdens de internationale conferentie Participation in cultural heritage for mental health recovery, die we op 29 en 30 november 2018 organiseren in Museum Dr. Guislain, presentaties geven over de welzijnsactiviteiten van het Beamish Museum. Opnieuw een reden om u dadelijk in te schrijven.

Bart De Nil