Loyalty and Dissent, theater geïnspireerd op archiefdocumenten uit de Eerste Wereldoorlog

Outreach door archieven kan verschillende vormen aannemen. De interessantste voorbeelden zijn deze waar het archief de regie en haar collecties loslaat. Zo verbleven vorig jaar vijf toneelschrijvers van het Tamasha schrijverscollectief in The National Archives in Londen om er te werken met documenten gerelateerd aan de Eerste Wereldoorlog. Het resultaat waren vijf korte stukken die verschillende stemmen uit de geschiedenis van Groot-Brittannië tot leven brengen en die de spanning illustreren tussen loyaliteit aan en ontevredenheid over het Britse Imperium.

Tijdens hun verblijf gingen de schrijvers, begeleid door het outreachteam van The National Archives, aan de slag met documenten over de ervaringen van mensen uit Zuid-Azië (onder meer India en Pakistan) tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het materiaal bestond uit rapporten over verdachte oproerkraaiers die streefden naar onafhankelijkheid, getuigenissen van soldaten uit Zuid-Azië die vochten voor het Britse Rijk, rapporten van de militaire geheime dienst, oorlogsdagboeken, rapporten van ziekenhuizen die zorgden voor gewonde Indische soldaten en dergelijke meer.

Na elke performance kan het publiek vragen stellen aan Iqbal Husain van het outreachteam van The National Archives en aan de leden van het creatieve team. Meer informatie vindt u hier.

Hassan Abdulrazzak, een van de toneelschrijvers die meewerkte aan Loyalty and Dissent, schreef een blog over de archiefdocumenten die hem inspireerden.

Foto: Andrew Payne

Bart De Nil