Job met toekomst: Wikipedian in Residence

De Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief van Nederland zijn op zoek naar een Wikipedian in Residence in vast dienstverband. Een Wikipedian in Residence is iemand die een brug vormt tussen de rijke (papieren en digitale) collecties van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief en het hergebruik van deze content op Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikisource.

Hiermee treden onze Noorderburen in de voetsporen van een steeds groter wordende groep buitenlandse erfgoedinstellingen, zoals het Nationaal Archief van de Verenigde Staten (NARA), de British Library en de Archieven van het Smithsonian Institution, die hiermee hun werking en collecties openen naar het brede publiek. Deze strategie speelt in op de vaststelling dat Wikipedia een standaardbron is geworden én dat ons concentratievermogen en geduld voor traditioneel diepgaand archiefonderzoek sterk is gekrompen. Meer hierover kunt u lezen in een artikel uit Library and Information Science Research met de sprekende titel 'If It Is Too Inconvenient, I'm Not Going After It.: Convenience as a Critical Factor in Information seeking Behaviors'. Op deze wijze zorgen erfgoedinstellingen er mee voor dat de kwaliteit en accuraatheid van de informatie op Wikipedia optimaal blijft.

Op Wikimedia Outreach staat, naast een omschrijving van de taken van een Wikipedian in Residence, een overzicht van de instellingen die een Wikipedian in Residence in huis hebben of er één zoeken.

Bart De Nil