In memoriam: Denise Deweerdt, pionier van de feministische geschiedschrijving in België

Denise De Weerdt is op 14 augustus 2015 overleden in haar geboortestad Gent. Zij was dé pionier van de feministische geschiedschrijving in België en, eerst als bestuurslid en later als vrijwilligster, nauw betrokken bij Amsab-ISG.

Denise was licentiate geschiedenis en doctor in de Letteren en Wijsbegeerte, groep Geschiedenis (RUG). Na enkele jaren in het onderwijs, werkte ze vanaf 1958 tot eind 1991 in de Koninklijke Bibliotheek van België (KB). Zij doctoreerde in 1968 en werd in 1971 afdelingshoofd; vanaf 1 september 1990 was zij hoofdconservator ad interim. Van 2000 tot 2011 werkte zij als vrijwilligster in Amsab-ISG. Ze was tevens mede-oprichter van het homo/lesbisch archief en documentatiecentrum Fonds Suzan Daniel, waar ze tot 2011 medebestuurder bleef.

Denise werd vooral bekend met haar boek En de vrouwen? Vrouw, vrouwenbeweging en feminisme in België, 1830-1969 (1980). Ze was dan ook dé pionier van de gendergeschiedenis in België. Ook over de geschiedenis van de socialistische beweging en over het bibliotheekwezen publiceerde zij verschillende boeken en talloze bijdragen in tijdschriften. In 2007 gaf Amsab-ISG haar memoires uit: Mijn waarheid: herinneringen aan een Gentse jeugd, 1930-1958. Daarin vertelt ze op een hilarische, maar ook soms ontroerende manier over haar jeugdjaren en haar eerste liefdes, en over haar loopbaan voor ze naar de Koninklijke Bibliotheek trok. Met de zelfrelativering die haar zo eigen was, vergeleek ze haar verhaal met een stationsromannetje, met een ‘eind goed al goed’.

Bron: Amsab-ISG

Bart De Nil