ICA-congres in Brussel was een voltreffer

Meer dan 500 archivarissen en informatiebeheerders uit alle hoeken van de wereld zakten vorig weekend (23-24 november) af naar Brussel voor de Annual Conference van de International Council on Archives (ICA). Het Algemeen Rijksarchief was gastheer voor dit congres met een zeer gevarieerd programma rond de thema’s ‘verantwoordelijkheid’, ‘transparantie’ en ‘toegang tot informatie’.

Algemeen rijksarchivaris Karel Velle legt uit waarom dit wereldcongres belangrijk is voor de Belgische archiefgemeenschap: “Eerst en vooral is het een uitgelezen kans om aandacht te hebben voor de bredere, internationale context van ons beroep. We wensen immers allemaal op de hoogte te blijven van actuele tendensen zoals het Open Government Partnership en de Open Data-beweging, en van de uitdagingen en mogelijkheden van de nieuwe technologieën. Een tweede reden houdt verband met de professionele agenda: velen onder ons reflecteren al geruime tijd over welke stappen de archiefsector de volgende decennia moet nemen, zonder echt goed te weten hoe die toekomst er precies zal uitzien.”

Een terugblik op het ICA-congres door Fred van Kan, voorzitter van de Nederlandse beroepsorganisatie van archivarissen (KVAN), kan u hier lezen. Meer verslagen en presentaties van de sprekers zullen in de komende weken volgen. We houden u op de hoogte.

Bart De Nil
Conferentie