Hoe u met erfgoedcollecties boeiende televisie en radio kan maken

Het is geen geheim dat de BBC sinds jaar en dag erin slaagt om met erfgoedcollecties spraakmakende en druk bekeken televisieprogramma’s te maken. Denk maar aan een kijkcijferkanon zoals Who Do You Think You Are?, dat zich grotendeels afspeelt in archieven en erfgoedbibliotheken, en dat als format internationaal heeft gescoord. Met Royal Collection Season trekt de BBC ditmaal alle registers open om de fascinerende geschiedenis van een van de belangrijkste kunstcollecties ter wereld te onthullen.

Samen met de Royal Collection Trust maakte de BBC een reeks programma’s die het verhaal vertellen achter verschillende meesterwerken en minder bekende kunstwerken. Centraal staat de vierdelige reeks Art, Passion & Power: The Story of the Royal Collection op BBC Four, waarin kunsthistoricus Andrew Graham-Dixon enkele van de meest spectaculaire kunstwerken uit deze uitgebreide collectie selecteert, samen met enkele minder bekende objecten. Ondertussen bezoekt hij koninklijke verblijfplaatsen, musea en galerieën in het Verenigd Koninkrijk.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Charles I: King and Collector, die het 250-jarig jubileum van de Royal Academy markeert, verkent Brenda Emmanus voor BBC Two de verhalen achter stukken uit de collectie van koning Charles I. Op het appel zijn onder andere werken van Dürer, Rubens, Titiaan en Holbein.

Voor BBC Radio 4 wordt in de Grand Reception Room van Windsor Castle een concert opgenomen met uitvoeringen op historische instrumenten uit de Royal Collection. En voor een programma op BBC Radio 3 ging Amanda Foreman in de koninklijke archieven op zoek naar enkele zeer buitengewone verhalen. Ten slotte zijn de curatoren van de Royal Collection Trust te gast bij de lokale BBC-radiostations, waar ze vertellen over collectie-items die een link hebben met de regio. Nu al kan iedereen die dat wil online op zoek gaan naar voorwerpen uit zijn of haar woonplaats of regio. Het zal u niet verbazen dat heel wat collectiestukken een link blijken te hebben met een plaats in België.

Als klapstuk van dit Royal Collection Season toont BBC One The Coronation, een documentaire over de kroonjuwelen en de eeuwenoude ceremonie waarin ze een hoofdrol spelen. Speciaal voor die gelegenheid haalt koningin Elisabeth herinneringen op aan zowel haar eigen kroning als aan die van haar vader koning George VI, in 1937. U vindt de trailer voor dit programma onderaan dit blogbericht.

Inspiratie genoeg voor onze eigen publieke omroep om iets te doen met de talrijke cultureel-erfgoedcollecties die Vlaanderen rijk is!

Bart De Nil