Helen Chatterjee geeft keynote op 'Cultural heritage for mental health recovery'

Helen Chatterjee

We zijn zeer verheugd te kunnen meedelen dat Helen Chatterjee de keynote zal verzorgen op de internationale conferentie Participation in cultural heritage for mental health recovery, die we op 29 en 30 november 2018 organiseren in Museum Dr. Guislain in Gent.

Helen Chatterjee is professor biologie aan University College London Biosciences. Haar onderzoekinteresses zijn onder meer de waarde van culturele ontmoetingen in gezondheid en welzijn en de rol van aanraking en object handling in gezondheid, welzijn en onderwijs. Helen is medeoprichter en voorzitter van de National Alliance for Museums, Health and Wellbeing, adviseur voor de parlementaire werkgroep voor de kunsten en gezondheid en zit in talrijke adviescommissies. Ze schreef Touch in Museums: Policy and Practice in Object Handling (Berg Publications, 2008), Museum, Health and Wellbeing (Routledge; 2013) en ze was editor van Engaging the Senses: Object-Based Learning in Higher Education (Routledge, 2015).

Ze is momenteel hoofdonderzoeker van enkele grote onderzoeksprojecten die worden gesubsidieerd door de Britse Research Council, waaronder Museums on Prescription, waarin de rol van musea en galerieën in het sociaal voorschrijven wordt onderzocht en Not So Grim up North, een onderzoeksproject met Manchester Museums en Tyne & Wear Archives and Museums. In 2015 ontving Helen een koninklijke onderscheiding (MBE) voor haar diensten aan het hoger onderwijs en cultuur.

Oproep naar bijdragen

De conferentie Participation in cultural heritage for mental health recovery brengt mensen uit de publieke, academische en vrijwilligerssector bij elkaar om de kennis over en het debat rond interventies met cultureel erfgoed te bevorderen. Die interventies hebben als doel om het welzijn en de gezondheid te verbeteren van mensen die herstellen van psychische problemen of die zich in kwetsbare situaties bevinden.

Momenteel loopt er voor deze conferentie een oproep naar bijdragen. We zijn op zoek naar bijdragen van personen die werken aan creatieve, innovatieve of out-of-the-box projecten in een onderzoeks- of operationele capaciteit die kunnen bijdragen aan deze conferentie.

U kan een bijdrage leveren via een presentatie of workshop. Alle informatie, alsook de thema’s van de conferentie, vindt u in onze call for contributions.

Bart De Nil