Finna: die dekselse Finnen toch

Finna

De collecties van alle archieven, bibliotheken en musea doorzoekbaar maken door middel van één zoekopdracht én aangeboden op maat van de gebruiker. Dit idee is tot op heden slechts een natte droom gebleken van menig erfgoedwerker in Vlaanderen. De Finnen daarentegen zijn er, in het kader van The National Digital Library project, volop mee bezig. Deze week werd Finna gelanceerd, een portaal dat toegang biedt tot de collecties en diensten van archieven, bibliotheken en musea.

In Finna kunt u zoeken naar informatie in de bibliotheek- en archiefcollecties, afbeeldingen van objecten en kunstwerken uit musea bekijken, documenten en boeken downloaden, enzovoort. Als u zich registreert kunt u gebruikmaken van diverse extra functies, zoals bewaren van zoekresultaten, commentaar geven op het materiaal, bibliotheekmateriaal uitlenen, enzovoort. De interface is zeer gebruiksvriendelijk en zodanig gemakkelijk bruikbaar dat iedereen er wel zijn weg in kan vinden. U kunt ook met de feedbackknop op de homepagina feedback geven op de website. Als u iets kwijt wil over de content of de metadata, heeft u maar te klikken op de feedbackknop op de pagina van het record en uw boodschap vindt direct zijn weg naar de organisatie die het materiaal heeft aangeleverd.

Als kers op de taart is Finna gebouwd met VuFind en andere opensourcesoftware én is de broncode voor iedereen vrij en gratis beschikbaar.

Bart De Nil