Erfgoedsector als welzijnsactor

Rapport musea en welzijn

De Britse National Alliance for Museums, Health and Wellbeing lanceerde een rapport waarin wordt ingezoomd op de ontwikkeling van gezondheids- en welzijnswerk in de erfgoedsector. Uitgangspunt zijn de resultaten van een enquête en consultaties tijdens regionale evenementen in 2017.

Het rapport geeft aan de hand van praktijkvoorbeelden een overzicht van een breed scala aan creatieve en innovatieve voorzieningen door erfgoedinstellingen. Die tonen hoe de erfgoedsector in het Verenigd Koninkrijk reageert op demografische veranderingen, de effecten van ongelijkheid op het gebied van gezondheid en het groeiende belang van 'groen welzijn'. Ten slotte werd gekeken hoe de erfgoedsector op vijf domeinen tegemoetkomt aan kansen en uitdagingen: nieuwe doelgroepen, partnerschappen, evalueren van de impact, organisatorische verandering en financiering.

U kan sommige praktijkvoorbeelden in het rapport zelf aan het woord horen tijdens de internationale conferentie Participation in cultural heritage for mental health recovery die we op 29 en 30 november organiseren in Museum Dr. Guislain in Gent. Het programma komt begin mei online, hou onze communicatie in de gaten!

Bart De Nil