Een autismevriendelijk museum = een museum dat toegankelijk is voor iedereen

inleeftafel

Een autismevriendelijke omgeving creëren ligt in het bereik van alle erfgoedinstellingen. Waar het vooral op aankomt, is de juiste ingesteldheid en het maken van eenvoudige keuzes. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met aanpaste communicatie en enkele kleine ingrepen in het aanbod kan een museum al een heel stuk toegankelijker worden voor gezinnen met kinderen met autisme.

Samen met het Huis van Alijn organiseerden we op 7 mei Hoe creëer je een autismevriendelijk museum?, een workshop om museummedewerkers tips, tricks en vooral inspiratie mee te geven over hoe ze rond autisme kunnen werken. Naast een stappenplan kregen de deelnemers enkele kleine inleefoefeningen om inzicht te krijgen in de drempels die mensen met autisme ervaren wanneer ze een museum bezoeken. Bij elke oefening werden tips meegegeven die kunnen helpen om die drempels te slechten.

Het doel van de cursus was vooral om de deelnemers handvatten mee te geven die hen kunnen helpen wanneer ze hun organisatie en werking autismevriendelijker willen maken. Vanuit de inclusieve gedachte dat een autismevriendelijker aanbod tegelijk ook een toegankelijker aanbod voor iedereen is. Bekijk hier de sfeerbeelden.

Meer lezen?

In het boek Autismevriendelijk museum. Het creëren van een toegankelijk museumbezoek voor kinderen en jongeren met autisme geven Bart De Nil en Liesa Rutsaert tal van tips en voorbeelden over hoe cultureel-erfgoedinstellingen hun gebouw en werking autismevriendelijk willen maken. Meer info vindt u hier.

Bart De Nil