Digital storytelling met archiefstukken

Huysmans

Camille Huysmans (1871-1968) was ontegensprekelijk een van de tenoren van de Belgische politiek in de 20e eeuw. Om de raadpleegbaarheid van zijn archief, dat aandacht krijgt van zowel binnenlandse als internationale onderzoekers, te vergroten en om de fragiele originelen te behoeden voor verdere schade, besliste Amsab-ISG om vijftig jaar na Huysmans' overlijden het archief in een aantal fasen te digitaliseren en online aan te bieden.

Ter gelegenheid van de voorstelling van de inventaris en de gedigitaliseerde dossiers van het archief van Camille Huysmans maakte Amsab-ISG nu een korte film. Meteen ook een zeer goed voorbeeld van digital storytelling met archiefstukken. Het filmpje werd gemonteerd door Mario Vandriessche, die ook verantwoordelijk was voor de trailer van het educatief pakket Censuur en vrije meningsuiting van LeerDok. Ook over eerdere, bijzonder knappe staaltjes van digital storytelling door Amsab-ISG, kon u al een en ander lezen in vroegere blogberichten.

Als u toevallig in Gent bent, dan kan u in het vernieuwde gebouw van Amsab-ISG ook een kleine tentoonstelling bezoeken die focust op het engagement van Camille Huysmans voor de vrede en voor de democratie. Meer info hierover vindt u op de website van Amsab-ISG.

Foto: collectie Amsab-ISG

Bart De Nil