BIG is beautiful: NARA is 75 jaar jong

Anniversary LogoHet United States National Archives and Records Administration (NARA) of kortweg de National Archives viert dit jaar haar vijfenzeventigse verjaardag. Een omschrijving in enkele zinnen zou deze instelling onrecht bewijzen. Op alle vlakken van bewaring tot publiekswerking van papier, foto of film behoort het nationaal archief van de VS immers tot de wereldtop. Laat het er ons bij houden dat Amerikanen archiveren zeer ernstig nemen. En niet alleen omdat ze waarde hechten aan de historische - en erfgoedwaarde van hun archieven, maar in de eerste plaats omdat ze heilig overtuigd zijn van de maatschappelijke waarde van archieven. The Freedom Of Information Act staat centraal in de werking van het NARA.

De festiviteiten rond deze verjaardag kan u volgen op een gelegenheidswebsite. Met een overzicht van de evenementen, verhalen van stafmedewerkers en vrijwilligers, foto's en uiteraard aangepaste merchandise.

Om de verjaardag te vieren ging op 13 maart de tentoonstelling big records, big events, and big ideas open. In tijden waarin digitaal erfgoed op steeds kleinere schermen zichtbaar wordt, pakt het NARA uit met een tentoonstelling waarin originele documenten in al hun grootsheid worden getoond. Zoals een rol van dertien voet (zo'n vier meter) met de Wetsartikelen van de Zuidelijke Conferderatie, de eerste grondwet van de Verenigde Staten, de enorme sneakers (maat 22) van basketballegende Shaquille O'Neal, een enorme kaart van vier op vier meter van het slagveld in Gettysburg ten tijde van de Burgeroorlog, enzovoort.

Bart De Nil