Back to the future?

Oudere man met VR

The WAYBACK is een nieuw Brits virtual reality-project dat speciaal ontworpen werd voor personen met dementie. Tot in de kleinste details reconstrueert het de publieksbeleving bij de kroning van koningin Elizabeth II op 2 juli 1953. Door het bekijken van de 3D-film met acteurs, kostuums en rekwisieten uit die periode kunnen personen met dementie samen met hun familie, mantelzorgers of verzorgers herinneringen ophalen aan een nostalgisch moment uit het verleden. Tot en met de typisch Britse sandwiches met vispasta toe.

De kroningsdag van 1953 is de eerste in een reeks virtual reality-films van historische gebeurtenissen die The WAYBACK via een gratis app beschikbaar wil stellen. Het enige wat u nodig heeft is een smartphone en een goedkope kartonnen 3D-bril.

Door personen met dementie de gelegenheid te geven om terug te keren in de tijd én hen een gelukkige periode te laten herbeleven, wordt virtual reality, naast de al goed ingeburgerde hulpmiddelen zoals muziek, foto’s of erfgoedkoffers, een nuttige aanvulling bij het reminisceren.

Minder focus op verleden

Het is vloeken in de kerk, maar hoe waardevol reminisceren ook moge zijn om personen met dementie een gevoel van veiligheid, rust en welbehagen te geven, herinneringen zijn niet zaligmakend. Er zijn ook andere methodieken waarbij het ophalen van het verleden geen doel op zich is.

Er zijn immers onderzoekers en ook erfgoedprofessionals die enig voorbehoud plaatsen bij het effect van reminisceren en die liever zien dat we de nadruk leggen op een meer op leren gerichte benadering. Daarbij wordt cultureel erfgoed, in het bijzonder objecten, gebruikt om bij personen met dementie emoties en gevoelens op te wekken en nieuwsgierigheid te triggeren.

Bent u geïnteresseerd? Schrijf u dan zeker in voor onze workshop ‘Meer dan erfgoed’ op 6 maart 2018. Deze vorming maakt deel uit van het vormingstraject ‘Erfgoedcollecties gezondheid en welzijn’ waarin we ook de workshop ‘Erfgoed en Dementie’ aanbieden.

Bart De Nil