The Attic Project: downsizen en reminisceren

Compulsive hoarding apartment, Grap via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

In een vroeger blogbericht hadden we het eerder al over de verhuis van persoonlijke spullen naar de kringloopwinkel en het reminiscentieproject dat daaraan gekoppeld kon worden. Bedoeling was om thuiswonende personen met dementie en hun mantelzorgers herinneringen te laten ophalen aan de hand van spullen die worden geselecteerd voor de kringloopwinkel. Want sorteren gaat immers gepaard met het ophalen van herinneringen en het vertellen van verhalen. In de Welshe hoofdstad Cardiff doet The Attic Project iets zeer gelijkaardig.

The Attic Project

De dingen die we in de loop der tijd verzamelen kunnen een obstakel vormen wanneer we op oudere leeftijd reparaties, aanpassingen en verbeteringen moeten uitvoeren om ons huis veilig en comfortabel te houden. En precies daar schieten de vrijwilligers van The Attic Project te hulp. Ze gaan langs bij oudere mensen en helpen hen bij het opruimen van hun woning en het uitvoeren van kleine klussen. Op die manier helpen ze de senioren om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. 

Om persoonlijke spullen tijdens het sorteren gemakkelijker te kunnen loslaten, worden herinneringen opgehaald. Mensen worden gestimuleerd hun persoonlijke verhaal te vertellen en krijgen zo een eigen stem. Deze werkwijze vermindert het gevoel van sociaal isolement, wat op zijn beurt weer een positief effect heeft op het welzijn van de ouderen.

Deze combinatie van downsizen en reminisceren geeft mensen een gevoel van doel en controle over hoe zij hun thuisomgeving en persoonlijke bezittingen organiseren. Tegelijk worden er verhalen verzameld als nalatenschap voor de familie en gemeenschap. Onderstaand filmpje spreekt boekdelen.


Foto: Compulsive hoarding apartment, Grap via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Bart De Nil