Archiefstuk wordt Het Pronkstuk van Nederland

Het Plakkaat van Verlatinge

Niet De Nachtwacht of een ander topstuk van een Nederlandse Meester, niet Nijntje, Delfts Blauw of het dagboek van Anne Frank maar Het Plakkaat van Verlatinghe, een relatief onbekend archiefdocument uit 1581, werd door het Nederlandse publiek verkozen tot Het Pronkstuk Nederland.

Een mediacampagne rond onroerend erfgoed

Vorig jaar op 15 december trapte de Nederlandse Openbare Omroep op televisie de nationale verkiezing van Het pronkstuk van Nederland af. Tijdens een campagne mochten de Nederlanders kiezen uit tien genomineerde stukken in de categorieën cultureel erfgoed, ontwerp en kunst. In de finaleweek in januari werd dan een top drie per categorie bekend gemaakt waarvoor bekende ambassadeurs campagne voerden. Hieruit koos het Nederlandse publiek een winnaar per categorie en uiteindelijk kwam Het Plakkaat van Verlatinghe tijdens een liveshow met 43 percent van de stemmen als overall winnaar uit de bus.

Het Plakkaat van Verlatinghe

Het Plakkaat van Verlatinghe, gedateerd op 26 juli 1581 is de officiële beslissing van de Nederlandse Staten-Generaal om afstand te nemen van de Spaanse vorst Filips II en hem niet langer als heer der Nederlanden te erkennen. Het Plakkaat markeert de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Of in de woorden van de ambassadeur van dit stuk, de internationaal gerenommeerde hersenspecialist Erik Scherder: “Wist u, dat het Plakkaat van Verlatinghe het geboortekaartje is van Nederland? En dat het de eerste onafhankelijkheidsverklaring is ter wereld!”.

Bart De Nil