App brengt BBC-reeks Civilisations met AR in de huiskamer

BBC Civilisations

Vanaf april zendt Canvas de prestigieuze BBC-reeks Civilisations uit, een serie over de geschiedenis van kunst, cultuur en menselijke beschaving in zes continenten. Een uitzending om naar uit te kijken, want parallel aan de uitzending kan u dankzij een app en aan de hand van augmented reality de getoonde museumobjecten in 3D bekijken.

In een blog op de website van BBC Research & Development leest u meer over het technische traject naar deze app. Opmerkelijk is dat de BBC vorig jaar een oproep lanceerde waarin het de Britse musea aanspoorde om hun meest opwindende objecten en artefacten uit hun collecties op te duikelen. Die werden vervolgens in 3D gescand tijdens een Scantiques Roadshow doorheen het Verenigd Koninkrijk. In onderstaand filmpje ziet u hoe het eraan toeging tijdens het scannen van een zonnewijzer in het Museum of Science and Industry in Manchester.

 

U kan de gedigitaliseerde objecten in de app bekijken als onderdeel van virtuele tentoonstellingen. Met de functie 'Magic Spotlight' kan u annotaties, audiofragmenten en beelden ontdekken die het verhaal achter elk object verrijken. Andere functies zijn een 'X-ray', die het mogelijk maakt om doorheen een sarcofaag naar een mummie te kijken; 'Restoration', waarmee u artefacten virtueel kan restaureren; en 'Navigation' waarmee u aan de hand van een wereldbol geografisch door een tentoonstelling kan bladeren.

Uiteraard is augmented reality de coolste functie van deze app. Eens u een object hebt geselecteerd kan u het, afhankelijk van de grootte van uw woonkamer, vergroten of eromheen wandelen.

De Civilisations AR app wordt gelanceerd in de Apple App Store en Google Play na de eerste aflevering op donderdag 1 maart op BBC TWO.

Bart De Nil