Amsab-ISG, 'een nieuwe lente en een nieuw geluid'

Amsab-ISG

"Een nieuwe lente en een nieuw geluid", de eerste versregel uit het epische gedicht Mei van Herman Gorter is vandaag nergens beter van toepassing dan op Amsab-ISG, het instituut voor sociale geschiedenis in Gent. Want na een grondige renovatie van hun pand in de Bagattenstraat is Amsab helemaal klaar voor een nieuwe start.

Het statige 19e-eeuwse pand in de schaduw van de Vooruit transformeerde naar een hedendaags modern erfgoedhuis, met een nieuwe leeszaal en publieksruimte die openstaan voor iedereen. De nieuwe architectuur zorgt voor licht en ruimte en past bij het beleid van openheid, toegankelijkheid en dienstbaarheid waar Amsab-ISG voor staat.

De kern van Amsab-ISG is evenwel onveranderd gebleven. De collecties met tal van topstukken vertellen nog steeds het verhaal van meer dan 150 jaar sociale actie in Vlaanderen. Van de coöperatie Vooruit in de jaren 1880 over de antirakettenbetogingen in de jaren 1980 tot #MeToo vandaag. Voor Erfgoeddag maakte het personeel van Amsab-ISG, samen met scenograaf Reinout Hiel, een bijzondere selectie uit deze collectie rond een tiental thema's die ook vandaag nog mensen beroeren. Op Erfgoeddag kan u kennismaken met het ‘nieuwe’ Amsab. U kan onder begeleiding een toer maken in de niet-publieke delen van het gebouw en krijgt meer uitleg over de werking van een culturele archiefinstelling.

Voor alle info: info@amsab.be

Bart De Nil
erfgoeddag 2018