tapis plein wint Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed 2010-2011

tapis plein (c) Mirjam Devriendt

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultureel Erfgoed 2010-2011 overhandigd aan tapis plein vzw, tijdens de studiedag Het Groot Onderhoud van het steunpunt FARO in LAMOT Mechelen. Met de Cultuurprijs ontvangt de laureaat een bronzen beeldje van Johan Tahon en een bedrag van 12.500 euro.

tapis plein vzw is een expertisecentrum dat op een frisse en actuele manier met erfgoed omspringt en daarbij de publieksbeleving centraal stelt. De projecten zijn altijd grensverleggend. Erfgoed wordt op een multimediale en interdisciplinaire manier vertaald om een breed publiek aan te spreken. Feiten die de geschiedenisboeken niet halen, worden vanonder het stof gehaald en opgepoetst. De vzw houdt de vinger aan de pols van het immaterieel cultureel erfgoed, speelt in op kansen en bundelt de krachten via een groot netwerk van erfgoedverenigingen, musea, kunstenaars en onderzoekers. Ze draagt kennis over en stelt haar expertise ter beschikking van meer structurele werkingen. Vandaag is tapis plein een vaste waarde voor het cultureel-erfgoedveld.

Voor het project Onvoltooid Verleden Tijd, dat liep tot mei 2011, is een samenwerking opgestart met ERFgoedjongeren vzw. De doelstelling van het project was jongeren van 14 tot 18 jaar zelfstandig een aantrekkelijk ‘erfgoedspel’ te laten bedenken voor hun leeftijdsgenoten uit de jeugdbeweging. In november werden de wedstrijd en website van Onvoltooid Verleden Tijd aan het brede publiek voorgesteld. Van dan af konden jeugdbewegingen massaal inschrijven en aan de slag gaan met allerlei erfgoedopdrachten. Op de trefdag Design met Wortels werd dan weer nagedacht over de toekomst en de industriële mogelijkheden van ambachtelijk design en de rol van de erfgoedsector in dat hele verhaal.

“Als coördinator en drijvende kracht van tapis plein heeft Jorijn Neyrinck de kwalitatieve werking van een kleine, maar gedreven ploeg jarenlang aangestuurd. De Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed is een ‘dank u’ aan dit team voor al het geleverde werk,” aldus de jury.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “tapis plein weeft een schitterend en eigentijds verhaal rond cultureel erfgoed. En blaast zo erfgoed nieuw leven in voor het grote publiek. Een dikke pluim voor deze kleine ploeg!”

De cultureel-erfgoedsector verzamelde vandaag in LAMOT voor de eerste editie van Het Groot Onderhoud, een initiatief van het steunpunt FARO. FARO presenteerde de kernresultaten van het onderzoekstraject PRISMA veld- en toekomstanalyse cultureel erfgoed en ging met meer dan 200 vertegenwoordigers uit de sector in werkgroepen het debat aan over enkele cruciale beleidsuitdagingen. Meer informatie: website het Groot Onderhoud

Cultuurprijzen ‘nieuwe stijl’
Vanaf het seizoen 2010-2011 worden de Cultuurprijzen Vlaanderen ‘nieuwe formule’ uitgereikt. De vernieuwing kwam er na een evaluatie i.s.m. een aantal sectorale steunpunten. Een jury van deskundigen lauwert een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De laureaat van de Cultuurprijs wordt gevierd op een evenement van de sector. Zowel de sector als de winnaar krijgen zo meer aandacht en waardering.
Aan een prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt ook een bronzen beeldje van kunstenaar Johan Tahon.

Meer informatie: www.cultuurprijzen.be en www.vlaanderen.be/cultuur.

Download de brochure

Foto: Mirjam Devriendt
 

pers
cultuurprijzen
Evenement