Waarderingstraject ‘Geen blinde vlek meer’ presenteert film over raphygraaf Collectie Spermalie

Raphygraaf (c) Rossano Bacchin

Het Spermalie-instituut in Brugge, gesticht in 1836 door Charles-Louis Carton, herbergt een fascinerende collectie hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. In 2019 zetten Erfgoedcel Brugge en vzw De Kade met verschillende partners en Vlaamse steun een waarderingstraject met betrekking tot deze verzameling op poten.

Een belangrijke meerwaarde hierbij was de opbouw van een gespecialiseerd netwerk, dat zich uitstrekte tot over de landsgrenzen. Zo wierp Mireille Duhen, vrijwilligster in het Franse Musée Valentin Haüy, een nieuw licht op de raphygraaf.

Deze bijzondere schrijfmachine, waarvan één exemplaar in het Spermalie-instituut bewaard wordt, is van Franse makelij. Mireille kwam uit Parijs helemaal naar Brugge om de werking ervan te tonen. Haar deskundige uitleg werd vastgelegd op video.  Bekijk het resultaat, met audiodescriptie en voice-over in het Nederlands:


Meer weten over erfgoed waarderen of op zoek naar nog meer inspirerende voorbeelden en bronnen? Raadpleeg de Toolbox waarderen elders op deze website!

Foto: Raphygraaf (c) Rossano Bacchin

Anne-Cathérine Olbrechts