Masterclass waardegebaseerd collectiemanagement: nog enkele plaatsen vrij

Agnes Brokerhof-Masterclass waardegebaseerd collectiemanagament FARO

Waarom bewaart u wat u heeft? Waarin schuilt de waarde van de collectie? Waar liggen de kansen voor de ontwikkeling van waarde? Waar dreigen waardeverliezen? En welke acties geven u de meeste waarde voor uw geld? De masterclass Waardemanagement voor collecties reikt u op 4 oktober een handige tool aan om deze vragen in een waarderingstraject te beantwoorden.

Waardemanagement voor collecties is een methode die vertrekt van een waardering (bij voorkeur voor een gehele collectie, op deelcollectieniveau) en een QUISCKSCAN (een snelle risicoanalyse volgens de tien schadefactoren). Deze methode verbindt deze gegevens aan de prioriteiten van de vier basisfuncties van cultureel-erfgoedwerking, namelijk verzamelbeleid, behoud en beheer, publiekswerking en onderzoek.

De analyse eindigt met een echte return-on-investment. Met andere woorden: de acties die voor uw organisatie de meeste ‘winst’ opleveren. Winst als in: waarvan uw organisatie het meest gebaat is. Het gaat dus niet zozeer om een financiële analyse, maar eerder om een analyse op basis van de waarden en troeven in de collectie, de meest prioritaire acties die u eraan koppelt en de voordelen ervan voor uw organisatie. 

Meer informatie vindt u via deze link.

Over de lesgevers

De masterclass wordt geleid door Agnes Brokerhof en Anna E. Bülow. Agnes Brokerhof ontwikkelde de methode samen met Anna E. Bülow en Janien Kemp in respectievelijk het British Museum en het stadsarchief Amsterdam. Brokerhof is senior onderzoeker en adviseur aan de Rijksdienst Cultureel Erfgoed Nederland. Ze werkt samen met de grondleggers van de preventieve conservering, waaronder Stefan Michalski (Canadian Conservation Institute) en Robert Waller. Op haar palmares staat een indrukwekkende lijst publicaties, stuk voor stuk heldere en praktisch toepasbare handleidingen over preventieve conservering. Sinds geruime tijd focust ze zich eveneens op de waardering van roerend cultureel erfgoed. 

Dr. Anna Bülow is sinds kort Hoofd Collectiebeheer bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Ze is opgeleid als boekbinder en papierrestaurator en is afgestudeerd in Conservation Research aan de Queen’s University in Kingston, Canada. Van 2013 tot 2019 was ze Head of Conservation bij het British Museum. Haar interesse ligt bij het ontwikkelen en implementeren van strategieën voor collectiezorg op basis van waardemanagement en risicomanagement.

Op basis van een case krijgen we stapsgewijs deze methode onder de knie. Er is uiteraard ook volop ruimte voor discussie en vragen. Kortom: mis deze masterclass niet. In deze methode komen alle aspecten over cultureel-erfgoedwerking samen!

Schrijf u in via de FARO-vormingskalender.

Foto: Agnes Brokerhof tijdens de masterclass waardegebaseerd collectiemanagament, FARO

Anne-Cathérine Olbrechts