Masterclass waardemanagement voor collecties l FARO Plus

Stelt u zich de volgende vragen:

  • Waarom bewaart u wat u heeft?   
  • Waarin schuilt de waarde van de collectie? 
  • Waar liggen de kansen voor de ontwikkeling van waarde? 
  • Waar dreigen waardeverliezen? 

En welke acties geven u de meeste waarde voor uw geld? Deze masterclass reikt u een handige tool aan om deze vragen in een waarderingstraject te beantwoorden. We vatten dit onder de titel: ‘waardemanagement voor collecties'.

Over de methode

Waardemanagement voor collecties is een methode die vertrekt van een waardering (bij voorkeur voor een gehele collectie, op deelcollectieniveau) en een QUISCKSCAN (een snelle risicoanalyse volgens de tien schadefactoren). Deze methode verbindt deze gegevens aan de prioriteiten van de vier basisfuncties van cultureel-erfgoedwerking, namelijk verzamelbeleid, behoud en beheer, publiekswerking en onderzoek.

De analyse eindigt met een echte return-on-investment. Met andere woorden: de acties die voor uw organisatie de meeste ‘winst’ opleveren. Winst als in: waarvan uw organisatie het meest gebaat is. Het gaat dus niet zozeer om een financiële analyse, maar eerder om een analyse op basis van de waarden en troeven in de collectie, de meest prioritaire acties die u eraan koppelt en de voordelen ervan voor uw organisatie. 

Meer informatie vindt u via deze link.

Op basis van een case krijgen we stapsgewijs deze methode onder de knie. Er is uiteraard ook volop ruimte voor discussie en vragen. Kortom: mis deze masterclass niet. In deze methode komen alle aspecten over cultureel-erfgoedwerking samen!

Over de lesgevers

Agnes Brokerhof paste deze methode toe in het British Museum (met Anna E. Bülow) en in het stadsarchief Amsterdam (met Janien Kemp). Brokerhof is senior onderzoeker en adviseur aan de Rijksdienst Cultureel Erfgoed Nederland. Ze studeerde chemie en kunstgeschiedenis en specialiseerde zich in de preventieve conservering en collectierisicomanagement. Ze werkt samen met de grondleggers van de preventieve conservering, waaronder Stefan Michalski (Canadian Conservation Institute) en Robert Waller. Op haar palmares staat een indrukwekkende lijst van publicaties, stuk voor stuk heldere en praktisch toepasbare handleidingen over preventieve conservering. Sinds geruime tijd focust ze zich eveneens op de waardering van roerend cultureel erfgoed. 

Dr. Anna Bülow is Hoofd Collectiebeheer bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Ze is opgeleid als boekbinder in Duitsland en als papierrestaurator in Zwitserland en is afgestudeerd in Conservation Research aan de Queen’s University in Kingston, Canada. Na haar promotie aan de De Montfort University in Leicester, UK, in 2002, werkte ze als Head of Preservation bij The National Archives, UK, waar ze risicomanagement voor collectiezorg introduceerde. Van 2013 tot 2019 was ze Head of Conservation bij het British Museum. Haar interesse ligt bij het ontwikkelen en implementeren van strategieën voor collectiezorg op basis van waardemanagement en risicomanagement.

Doelgroep: Iedereen die een waarderingstraject wil koppelen aan prioriteiten in verband met behoud, verzamelbeleid, publiekswerking (onder andere digitalisering) en onderzoek.

Praktisch

4 oktober 2019, 10.00 - 17.00 uur

Wie dieper wil graven en op zoek is naar een sterk conceptueel kader, kan hier terecht.  Deze studiedagen, masterclasses en bijeenkomsten gaan in op de fundamenten van ons werk. Ze ondersteunen visievorming en strategie, of nemen grote dilemma’s onder de loep. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Lesgevers
Agnes Brokerhof en Anna Bülow
Prijs
75 euro
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur behoud en beheer
T
02 213 10 82

Elders op FARO

Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
Iedereen weet dat erfgoed het best gedijt als het 'ontsloten' of gebruikt wordt. Dat kan op verschillende manieren. Door er ...
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...