Infosessie barrièremodel diefstal kunstcollecties: laatste plaatsen!

Foto: Marcel Strauß via Unsplash

Hoe kunnen we criminelen een stap voor zijn? Hoe organiseren zij zich en wat gebeurt er met hun opbrengsten? En vooral: welke stappen kunnen erfgoedorganisaties en politie samen zetten om kunstcriminaliteit te voorkomen? Een infosessie op 19 oktober in MSK Gent vertelt er u alles over.

Nu de cel Kunst en Antiek bij de Federale Politie is opgeheven, is het meer dan ooit nodig om de krachten te bundelen en de preventie omtrent dit thema op te drijven. In 2021 ontwikkelde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid Nederland (CCV) samen met politie Gent, het MSK Gent en security consultant Ibrahim Bulut een barrièremodel voor kunstcriminaliteit. Dit model brengt alle stappen in kaart om een criminele daad voor te bereiden. Op basis van die stappen bekijken politie en musea welke barrières ze kunnen opwerpen. Het gaat daarbij om een integrale aanpak via pro-actie, preventie, repressie en nazorg. Politie en musea slaan hierbij de handen in elkaar en komen tot een heldere samenwerking.

Vanuit meerdere perspectieven kijken naar kunstcriminaliteit loont. Het barrièremodel blijkt dan ook een bijzonder innoverend en doeltreffend middel in de preventie van kunstcriminaliteit. Net daarom worden barrièremodellen in de nieuwe Kadernota Integrale Veiligheid en het Nationaal Veiligheidsplan 2022-2025 van België vermeld als methode.

Het barrièremodel werd in het najaar van 2021 uitgetest in het MSK Gent, meteen de uitgelezen plek om het model in een infosessie aan u voor te stellen. U maakt kennis met de oorsprong en inhoud van deze innoverende methode en hoe ze werd toegepast in het Museum voor Schone Kunsten Gent. Daarna wordt verder ingezoomd op de acties die worden ondernomen na de diefstal. Afsluitend is er ruim de tijd voor vragen.

Het volledige programma vindt u in de FARO-kalender, waar u zich ook kunt inschrijven.

Anne-Cathérine Olbrechts
veiligheidszorg
Infodag