Eerste feedbackronde update Cometa-model

Cometa

Cometa is een praktisch model dat voor en door Vlaamse cultureel-erfgoedinstellingen werd ontwikkeld om iedereen die erfgoed wil beschrijven op het niveau van (deel)collecties snel op weg te helpen. In de sessie Cometa in de praktijk tijdens Informatie aan Zee op 12 september werd het startschot gegeven voor de update van het Cometa-model.

Het is niet de bedoeling om versie 1.0 te vervangen door een nieuwe versie 2.0. We gaan Cometa verfijnen op basis van de reële ervaringen van de gebruikers. Met reële ervaringen bedoelen we ervaringen van gebruikers die het model reeds hebben geïmplementeerd in een databank (technische aspecten) of de impact die het Cometa-model bij organisaties en verenigingen heeft op het vlak van de organisatie of de omgeving. De ingrepen op versie 1.0 die we verwachten zullen het verduidelijken van de documentatie en enkele kleine aanvullingen (bijv. keuzelijsten) zijn.

Werkwijze

Er worden minstens twee feedbackrondes georganiseerd. De eerste werd op 12 september gelanceerd en loopt tot en met 30 november 2013. Vervolgens zal een redactie van vijf personen binnen de vier weken de feedback verwerken en draft 1 publiceren. Op draft 1 kan weer feedback worden gegeven (tweede feedbackronde). Afhankelijk van het type en de hoeveelheid zal de redactie dan beslissen de finale versie (1.1) te lanceren of een tweede draft te publiceren voor feedback (timing onderaan).

Voor het verzamelen van de feedback op versie 1.0 zijn we op zoek naar een antwoord op volgende vragen:

  • Hebt u vragen over of aanvullingen en opmerkingen bij het Cometa-model?
  • Wat zijn de positieve en/of negatieve aspecten aan het Cometa-model?
  • Welke technische en/of organisatorische problemen ervaart u bij de implementatie van het Cometa-model?
  • Zijn er aspecten met betrekking tot de omgeving (bijvoorbeeld depotruimte) waarop het Cometa-model moet worden aangepast?


U kunt uw feedback bezorgen aan Bart De Nil. Ook als u vragen hebt over de procedure, kunt u bij hem terecht.

Alle informatie over en meer details van het model vindt u op de Cometa-website.

Timing

  • December 2013: Redactie verwerkt feedback tot draft 1
  • Januari 2014: Publicatie draft 1 oproep voor feedback
  • Maart 2014: Redactie verwerkt feedback tot finale versie OF tot draft 2
  • [optioneel] April 2014: Publicatie draft 2 oproep voor feedback
  • [optioneel] Mei 2014: Redactie verwerkt feedback draft 2 tot finale versie

 

Bart De Nil

Oprichting Cometa-gebruikersgroep

Cometa

In het najaar van 2011 lanceerden FARO, PACKED en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek met Cometa een model voor het maken van beschrijvingen op collectieniveau. Het Cometa-model is bedoeld om cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen te helpen bij het in kaart brengen van erfgoedcollecties via het opstellen en ter beschikking stellen van beschrijvingen op (deel)collectieniveau.

Ondertussen werd Cometa al meermaals geïmplementeerd door verschillende erfgoedorganisaties. Om expertise uit te wisselen én het model verder te ontwikkelen werd begin 2013 tijdens een Cometa praktijkbijeenkomst afgesproken om een Cometa-gebruikersgroep op te richten. Iedereen die Cometa gebruikt of gewoon een gezonde interesse in collectiebeschrijvingen heeft, kan toetreden tot de gebruikersgroep. Het volstaat om een bericht te sturen naar Bart De Nil (bart.denil@faronet.be) die de gebruikersgroep zal coördineren.

Begin september start de procedure van de update van het Cometa-model naar een versie 1.1. Het is de bedoeling om versie 1 te verfijnen op basis van de feedback van de gebruikers die het model hebben geïmplementeerd in een databank. Ook de feedback over de impact van het gebruik van het Cometa-model door erfgoedorganisaties (zowel op niveau van de werking (bvb. werkprocessen) als de omgeving (bvb. inrichting depot) van de organisatie/instelling) is hierbij erg waardevol.

David Coppoolse lanceert tijdens zijn presentatie over de praktische implementaties van het Cometa-model op Informatie aan Zee (12-13/09/2013) een open call voor de update.

Bart De Nil
cometa
collectieregistratie
collectiebeleid

Implementatie Cometa-model in Adlib

Provincie West-Vlaanderen. Door mensen gedreven

FARO, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en PACKED ontwikkelden samen het Cometa-model voor het maken van beschrijvingen op (deel)collectieniveau. Cometa is een praktisch model dat werd ontwikkeld om iedereen in Vlaanderen die collectiebeschrijvingen wil maken, snel op weg te helpen. Cometa kan worden gebruikt door alle soorten erfgoedorganisaties en door zowel professionals als amateurs. Alle informatie over Cometa vindt u in het informatiedossier.

In het kader van de regierol die de Vlaamse provincies hebben gekregen inzake depotwerking werkt de provincie West-Vlaanderen aan een provinciale erfgoeddatabank en –website. Een professionele, uniforme collectieregistratie is hét basisinstrument voor de professionalisering van het behoud en beheer van de West-Vlaamse erfgoedcollecties. Picturae ontwikkelt het digitaal erfgoeddepot en de website Erfgoed in zicht, die in het voorjaar van 2013 gelanceerd wordt. AIS staat in voor het collectiebeheersysteem (Adlib Enterprise).

In opdracht van de Provincie West-Vlaanderen voerde AIS enkele significante wijzigingen door in Adlib software. Zo werd onder meer een nieuw bestand aan softwareversie 7 toegevoegd voor de registratie van erfgoed op (deel)collectieniveau. Aan de basis hiervan ligt het Cometa-model. Vermits het Cometa-model vooral vanuit de archief- en bibliotheeksector tot stand is gekomen, waren enkele aanpassingen noodzakelijk om dit beschrijvingsmodel ook bruikbaar te maken voor het gebruik ervan in museale context en voor archeologische objecten in museale context in het bijzonder. Meer informatie hierover kan u lezen in bijgevoegd document.

Bron: Provincie West-Vlaanderen

Bart De Nil

Bètatest ‘Registreren van collecties met het Cometa-model in Collective Access’

Logo Cometa

FARO, Vlaamse Erfgoedbibliotheek en PACKED ontwikkelden samen het Cometa-model voor het maken van beschrijvingen op (deel)collectieniveau. Cometa is een praktisch model dat werd ontwikkeld om iedereen in Vlaanderen die collectiebeschrijvingen wil maken, snel op weg te helpen. Cometa kan worden gebruikt door alle soorten erfgoedorganisaties en door zowel professionals als amateurs. Alle informatie over Cometa vindt u in het informatiedossier.

Op 31 januari werd tijdens een workshop de bètaversie van een installatieprofiel van CollectiveAccess voorgesteld. Dit profiel maakt het mogelijk collecties volgens Cometa te beschrijven in CollectiveAccess. CollectiveAccess is opensourcewebsoftware voor het ontsluiten en beheren van collecties en objecten. De meerwaarde van dit systeem is de integratie van collectie- en objectregistratie.

Voor de verdere ontwikkeling van de bètaversie van het Cometa-profiel organiseren we een ‘gesloten bètatest’. Tijdens deze test krijgt een beperkte groep gebruikers de gelegenheid om collecties online te registeren. Onder meer op basis van hun feedback wordt het Cometa-profiel verder ontwikkeld tot een publieke versie.

Hoe kan u deelnemen?
Elke collectiehoudende erfgoedorganisatie (heemkundige vereniging, archief, museum of erfgoedbibliotheek) die haar collectie(s) online wenst te registreren volgens het Cometa-model kan zich aanmelden. Stuur vóór 30 maart 2012 een e-mail met contactgegevens, de aard van uw organisatie, het soort collectie(s) en een motivatie voor deelname aan de bètatest naar Bart De Nil: bart.denil@faronet.be

De geselecteerde organisaties zullen in de loop van april op de hoogte worden gebracht over de looptijd van de test en de aanpak ervan.

Bart De Nil

Presentatie workshop 'Cometa stap voor stap' | 31 januari 2012

Cometa

Op 31 januari organiseerden FARO, Vlaamse Erfgoedbibliotheek en PACKED een workshop over het Cometa-model dat ze samen hebben ontwikkeld. Cometa is een praktisch model dat werd ontwikkeld om iedereen in Vlaanderen die collectiebeschrijvingen wil maken, snel op weg te helpen. Cometa kan worden gebruikt door alle soorten erfgoedorganisaties en door zowel professionals als amateurs.

De presentaties van alle sprekers werden in één document gegoten, dat u hier kan downloaden.

Bart De Nil

Tijdens Informatie aan Zee, georganiseerd door VVBAD op 15 en 16 september 2011, stelden de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, FARO en PACKED 'Cometa' voor, een model voor het maken van beschrijvingen op collectieniveau.