Over Erfgoeddag en Erfgoedweek
Al twintig jaar toont de cultureel-erfgoedsector zichzelf op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant. In 2023 is dat op zondag 23 april, in 2024 wordt dat zondag 21 april. Het doel van al die inspanningen? De rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van al het roerend en immaterieel cultureel erfgoed dat Vlaanderen en Brussel rijk is onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen brengen.
Dankzij de wisselende jaarthema’s ontstaan er telkens opnieuw boeiende samenwerkingen tussen diverse erfgoedspelers zoals musea, erfgoedcellen, heemkundige kringen … en tal van andere partners en sectoren. Zo blijft deze jaarlijkse hoogmis van de cultureel-erfgoedsector een absolute publiekslieveling. Initiatieven, activiteiten en ideeën groeien vaak vanuit het erfgoedveld. FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed faciliteert en coördineert het evenement. Surf naar onze Wikipediapagina voor een beknopt overzicht van alle voorbije thema's.
Waarover gaat het?
Erfgoeddag laat de nieuwsgierige bezoeker kennismaken met het roerend en immaterieel erfgoed, in al zijn verscheidenheid en met al het werk dat daar voor en achter de schermen bij hoort.
- Met roerend erfgoed bedoelen we allerlei objecten en dingen. Denk bijvoorbeeld aan oude boeken, schilderijen, etsen, foto's, archiefstukken en werktuigen om een ambacht te kunnen uitvoeren.
- Onder immaterieel erfgoed plaatsen we de niet-tastbare gebruiken en gewoontes van vroeger, cultuur in levende menselijke lichamen, die we willen doorgeven aan mensen in de toekomst. Voorbeelden zijn het mandenvlechten, het pruikenmaken, de thuisverpleging in Geel, Sint-Barbarafeesten, thee- of biercultuur, wafels bakken, verhalen vertellen, technieken om de hoofden van reuzen te maken, ...