Zuiddag | Achter de schermen van het Design Museum

Zuiddag | Design Museum

In het Design Museum in Gent werken vandaag tien jongeren, verdeeld over vijf groepjes van twee. In de voormiddag draaien de jongeren telkens een half uur mee op
een bepaalde afdeling: de balie, het secretariaat, de gidsenwerking, de inventarisatie en de vormgeving. Op het secretariaat moeten de jongeren belangrijke uitnodigingen versturen, op de afdeling vormgeving leren ze hoe men de museumindeling maakt en waarop men moet letten. Ze mogen ook zelf een halfuurtje in het museum rondlopen. Het is de bedoeling dat ze dan de rondleidingen observeren en kijken hoe er bijvoorbeeld wordt omgegaan met kinderen. Bij de inventarisatie mogen de jongeren experimenteren met fotografie door zelf voorwerpen te fotograferen die later zullen verschijnen op de website. Aan de balie ontvangen de jongeren bezoekers en mogen ze onder andere de jassen aannemen.

In de namiddag wordt de jonge medewerkers getoond hoe museumobjecten gemanipuleerd worden. Kunstvoorwerpen die in de kluis liggen worden naar boven gebracht zodat deze vervolgens kunnen ingepakt worden. De jongeren leren hoe ze moeten omgaan met een kunstvoorwerp, hoe ze het moeten vastpakken, hoe ze het moeten uitpakken … Op het einde van de dag krijgt de groep nog een creatieve opdracht: ze mogen museumstukken uitkiezen die opgenomen zullen worden in een catalogus die bedoeld is voor jongeren.

De reacties van de jongeren zijn zeer enthousiast, de meesten van hen waren hier nog niet geweest maar vinden het museum wel zeer mooi. Ze vinden het ook leuk om achter de schermen mee te draaien en te zien hoe alles in zijn werk gaat. Het Design Museum heeft op mij een zeer goede indruk nagelaten en ik wil het zeker nog een keer bezoeken!

Tekst en foto: Lotte Van Vaerenbergh

zuiddag