De gouverneur van West-Vlaanderen kiest voor erfgoed in zijn oktoberrede

Illustratie Paul BreyneOp 7 oktober 2009 sprak de gouverneur van West-Vlaanderen, Paul Breyne, zijn jaarlijkse redevoering uit voor de West-Vlaamse provincieraad in de monumentale neogotische raadzaal van het Provinciaal Hof te Brugge. Omdat de laatste ontwikkelingen en de recente dynamiek in de erfgoedsector ook de gouverneur niet ontgaan zijn, werd dit jaar gekozen voor het thema 'erfgoed'. De traditionele oktoberrede van de gouverneur is overigens ondertussen ook erfgoed geworden, de redevoering dateert al van het ontstaan van de provincie in de 19de eeuw.

De oktoberrede is een soort ‘state of the union’ bij het begin van het provinciejaar waarbij de gouverneur beleidsintenties en -wensen rond een bepaald thema uitspreekt ten aanzien van de provincieraad. Dit betekent nog niet dat deze beleidsintenties zomaar gevolgd worden door de provincieraad of de deputatie maar er is wel een bepaald ‘moreel gezag’ van de gouverneur.

Doorgaans zijn de thema’s sterk economisch georiënteerd, maar dit jaar komt erfgoed prominent aan bod onder de titel: 'Erfgoed: een legaat uit het verleden met relevantie voor de toekomst'. Dit was natuurlijk een uitgelezen kans om het provinciale erfgoedbeleid in de kijker te plaatsen, onze visie-ontwikkeling uiteen te zetten en een aantal uitdagingen voor de nabije toekomst te schetsen.

De oktoberrede wordt begeleid door een publicatie die bijeengeschreven werd door een team met medewerkers van de provinciale afdeling cultureel erfgoed en de gebiedswerkers cultuur. Deze redactie stond onder leiding van het vorige afdelingshoofd Marc Ryckaert, die ook de volledige eindredactie op zich genomen heeft. Het was tegelijk zowat zijn ‘ambtelijk testament’ aangezien hij op 1 juni 2009 met pensioen ging.

De redevoering en de begeleidende publicatie is opgedeeld in vier grote hoofdstukken:

  1. Wat is erfgoed ?
  2. Uitdagingen voor de erfgoedsector
  3. Hoe met erfgoed omgaan ?
  4. De rol van de provincie

De publicatie is voorzien van mooie foto’s en doorspekt met allerlei kadertekstjes rond specifieke erfgoedonderwerpen en concrete erfgoedprojecten die de provinciale erfgoedwerking illustreren zoals Vlasparlee, het project maritiem erfgoed, Westhoek Streekmuseum, Oorlog & Vrede in de Westhoek, Monumentenwacht, Musea op je bord, Juf gaan we naar het museum, enz…

De powerpointpresentatie geeft een beknopte inhoud weer van de rede van de gouverneur. De volledige tekst van de oktoberrede is raadpleegbaar en downloadbaar op de website van de provincie. Er zijn nog een aantal gedrukte exemplaren te verkrijgen voor de snelle beslissers zolang de voorraad strekt: mail uw vraag en uw contactgegevens naar  provincie@west-vlaanderen.be of bel naar het gratis nummer van het provinciaal informatiecentrum Tolhuis 0800 20 021.

provinciale erfgoedteams
gouverneur
west-vlaanderen
provincie
oktoberrede
redevoering
Lezing of presentatie