Gruuthusemuseum en Hof van Busleyden vallen in de prijzen op EMYA-awards

Gruuthusemuseum Brugge. Foto: © Karin Borghouts

Op de uitreiking van de jaarlijkse European Museum of the Year Awards werd het Brugse Gruuthusemuseum bekroond met de 'Portimão Museum Prize – Europe’s Most Welcoming Museum 2021'. Het Hof van Busleyden kreeg een bijzondere aanbeveling. 

De European Museum of the Year Awards (EMYA's) worden jaarlijks georganiseerd door het Europese Museumforum en gelden als de Oscars van de museumwereld. Door de coronapandemie werd de prijs dit jaar op 6 mei online uitgereikt, terwijl ook de awards van 2020 door het uitstel vorig jaar nog moesten verdeeld worden.

Europe’s Most Welcoming Museum 2021

De 'Portimão Museum Prize - Europe’s Most Welcoming Museum 2021' werd voor het eerst uitgereikt in 2019 en bekroont een verwelkomend museum waar alle bezoekers, ongeacht hun achtergrond, zich thuis voelen. Alles in het museum, van het onthaal over de evenementen en activiteiten tot de fysieke omgeving, dragen bij aan het gevoel zich welkom te voelen.

Het Gruuthusemuseum, dat in 2019 na vijf jaar restauratie weer openging voor bezoekers, werd verkozen uit een lijst van 27 genomineerden voor 2021. Het museum krijgt deze award voor de bijzondere manier waarop het publiek het museum kan beleven. De jury is verder ook onder de indruk van hoe erfgoed en vernieuwing hand in hand gaan op de vernieuwde site en de inspanningen die het museum doet om diverse doelgroepen te bereiken. Van zodra de bezoekers het plein betreden, worden ze deel van de museumervaring. Ook bezoekers met een sensoriële beperking kunnen er terecht. Voor deze investeringen kreeg het museum steun van Toerisme Vlaanderen.


Een overzicht van alle winnaars van een EMYA 2021 vindt u hier.

Hof van Busleyden, speciale vermelding EMYA 2020

Tijdens de awardceremonie, live gestreamd vanuit het Yeltsin Centre (Rusland) werden dit jaar ook de prijzen voor 2020 uitgereikt. Door de coronapandemie moest de uitreiking daarvan immers noodgedwongen een jaartje worden uitgesteld. En daarbij viel ook het Museum Hof van Busleyden in de prijzen, met een bijzondere aanbeveling van de jury. Zo'n aanbeveling wordt uitgereikt aan musea die een nieuw en innovatief aspect van hun openbare dienstverlening hebben ontwikkeld waarvan andere Europese musea kunnen leren. 

Uit het juryrapport: "Gastvrij, met een vooruitstrevende visie en gedurfde strategieën, nodigt Museum Hof van Busleyden uit tot actieve betrokkenheid, terwijl het ook ruimte biedt voor stille contemplatie en introspectie. Het museum is betrokken bij een breed scala aan creatieve samenwerkingen met partners uit verschillende sectoren en bewijst hoe het verleden en erfgoed het heden kunnen inspireren."

Een overzicht van alle winnaars van een EMYA 2020 vindt u hier.

Foto: Gruuthusemuseum Brugge © Karin Borghouts

Monique Verelst