Asbest blootgelegd

Een asbestpak dat eigenlijk onderin de mand van Panamarenko’s Aeromodeller gepresenteerd moet worden. © SMAK

Op maandag 23 november 2020 organiseert het War Heritage Institute (WHI) de studiedag Asbest blootgelegd. Het evenement, dat oorspronkelijk zou plaatsvinden in april maar door de coronacrisis werd uitgesteld, zoomt in op het management van gevaarlijk erfgoed. Voorbeelden uit de eigen collectie en uit het bredere Belgische museumveld zorgen voor een stevige praktijkinjectie. 

Het WHI is een van de museumpartners van het tweejarig asbestproject, dat getrokken wordt door ETWIE. Het instituut wil de erfgoedsector in België helpen sensibiliseren over het gevaar van schadelijk erfgoed en het gebruik van gevaarlijke producten in museumcollecties. Een museumorganisatie is immers verantwoordelijk voor de veiligheid van medewerkers en publiek. Toch is de bewustwording van het beheer van zogenaamde gevaarlijke materialen in een museumomgeving van vrij recente datum.

Brandweerman met asbestpak, 1939-1945. Foto uit de collectie van het Imperial War Museum via Wikimedia commons, publiek domein.

Het War Heritage Institute wist heel wat expertise te verwerven bij het verplaatsen en tentoonstellen van militaire museumobjecten. Verscheidene van die collectiestukken bevatten immers asbest of ander gevaarlijk materiaal. Een voorbeeld is een brandwerend uniform met asbestvezels. Het stuk wordt tentoongesteld in een 100% luchtdichte vitrine, voorzien van de nodige signalisatie voor het publiek.

Tijdens het symposium Asbest blootgelegd komen volgende onderwerpen aan bod:

  • hoe gevaarlijk erfgoed detecteren in collecties (risicobepaling);
  • hoe asbest 'veilig' tentoonstellen;
  • hoe asbest 'veilig' bewaren;
  • richtlijnen over correct communiceren bij een asbestcollectiewerf (intern en extern);
  • risicobepaling aan de hand van checklist/‑flowchart.

Bekijk het programma via deze link.

Interesse?

Deelname aan het symposium op maandag 23 november is gratis, maar inschrijven is verplicht. Inschrijven kan door een mail te sturen naar asbestos202020@whi.be vóór 16 november 2020.

Julie Lambrechts