Provincie Oost-Vlaanderen presenteert Schadeatlas archeologische materialen

Met de steun van de Vlaamse overheid publiceert de provincie Oost-Vlaanderen de Schadeatlas archeologische materialen, een praktisch hulpmiddel bij het herkennen van schadebeelden in archeologische collecties. De driedelige publicatie is een waardevol en vooral handig gebruiksinstrument voor al wie een archeologische verzameling beheert of een bijdrage wil leveren aan een deskundig en laagdrempelig depotbeheer.

De publicatie is zo opgevat dat iedereen ermee aan de slag kan. De Schadeatlas is in de eerste plaats bedoeld om schadebeelden bij verschillende archeologische materialen te herkennen en om in te schatten of de schade al dan niet stabiel is. Daarnaast toont de atlas handelingen die u zelf kunt toepassen om de schade een halt toe te roepen. U krijgt tips voor een goede verpakkingswijze en leert welke bewaaromstandigheden het best geschikt zijn voor welk type materiaal. Ook wordt duidelijk aangegeven in welke situaties u de behandeling moet overlaten aan een conservator/restaurator.

Verder krijgt u ook tips hoe u soortgelijke schadebeelden kunt voorkomen. Een leeswijzer loodst u doorheen de gehanteerde structuur en de vele illustraties dienen als vergelijkingsmateriaal om het juiste schadebeeld te herkennen. Het toegevoegde conditieblad laat toe een conditiecontrole of -doorlichting aan de hand van de schadeatlas meteen in praktijk te brengen.

De publicatie kadert in het proefproject archeologiedepot dat de directie Cultuur van de provincie Oost-Vlaanderen in opdracht van de Vlaamse overheid uitvoert in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename. De Schadeatlas is in drukvorm beschikbaar in drie afzonderlijke boekdelen (met box). Er is ook een kwalitatieve digitale versie voor tabletgebruikers. Meer info over kostprijs en bestelling vindt u hier terug.

Op 30 september 2015 organiseert de provincie Oost-Vlaanderen ook een eerste vorming over het gebruik van de Schadeatlas door hoofdauteur Natalie Cleeren.

Jürgen Vanhoutte