Nieuwe klimatisatie en verlichting in de Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel beschikt sinds kort over een aangepast klimatisatiesysteem en een nieuwe verlichting. De aanpassingen werden onthuld door Antonio Paolucci, directeur van de Vaticaanse musea, bij de opening van een tweedaagse conferentie naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de laatste restauratie van Michelangelo's fresco's in de beroemde kapel. Een en ander kadert in een reeks maatregelen die de nefaste invloed van de hoge bezoekersaantallen op de materiële toestand van de fresco's moeten counteren.

Jaarlijks ontvangt de Sixtijnse Kapel zo'n 6 miljoen bezoekers, of 20.000 per dag. Experts waarschuwen al jaren dat de fresco's sterk te lijden hebben van de extra luchtvervuiling (CO2), stof en klimaatschommelingen die dit toenemend aantal toeristen met zich meebrengt. Het klimatisatiesysteem dat in het begin van de jaren 1990 speciaal voor de kapel werd ontwikkeld, was slechts op een derde van dit aantal bezoekers voorzien. Het nieuwe systeem, ontwikkeld door de Amerikaanse ventilatiespecialist Carrier, laat toe om de luchtcirculatie, vochtigheidsgraad en temperatuur aan te passen op basis van gegevens uit een zeventigtal sensoren verspreid in de kapel en twee camera's die het aantal bezoekers constant monitoren.

Daarnaast werd ook een nieuwe verlichting geïnstalleerd. Zo'n 7.000 ledlampjes van de Duitse verlichtingsreus Osram brengen de kleuren van Michelangelo's fresco's opnieuw tot leven en besparen tegelijkertijd 80% op de energiefactuur. Beide firma's voerden de werken gratis uit.

De renovatie duurde drie jaar en kostte het Vaticaan ongeveer 3 miljoen euro, gedeeltelijk gefinancierd met Europese fondsen. Paolucci is blij dat naar aanleiding van de 450ste verjaardag van Michelangelo's overlijden dit jaar op deze manier een duurzame bijdrage aan het verdere behoud van de fresco's kon geleverd worden.

Voor meer informatie over de aanpassingswerken in de Sixtijnse kapel, zie ook dit artikel in The Guardian van woensdag 29 oktober.

In verband met de restauratie van Michelangelo's fresco's in de jaren 1980 en 1990 en de toenmalige klimatisatie, zie onder meer volgend artikel op Wikipedia.

Foto copyright AFP

Reportage CNN Inside the Sistine Chapel
Jürgen Vanhoutte